Aš atradau save švyturiuose…

dsc085972014 m. birželio 25 d., Danutė Adomavičienė

„Švyturio šviesa veda laivus į saugų uostą. Tai – tikėjimo ir vilties simbolis. Jaučiu pagarbą švyturiams – jie spinduliuoja šilumą, taurią tylą, dramatišką prasmę. Aš atradau save švyturiuose”, – taip save pristatė farologas Aidas Jurkštas.
Tikra švyturiada ankstyvą birželio 19 d. popietę nuvilnijo Pašyšių bibliotekoje. Tą dieną mes rinkomės į susitikimą su vieninteliu Lietuvoje farologu (žmogumi, tyrinėjančiu švyturius) A. Jurkštu. Kada svečias susirinkusiųjų paklausė, kas yra švyturys, daugelis atsakė, jog tai bokštas, ir jie buvo teisūs. Dailininkas pritarė – tai iš tiesų bokštai jūrų pakrantėse, salose, seklumose ar ant uolų… Jie siunčia šviesos, garso ir radijo signalus. Pagal juos jūreiviai tiksliau sužino, kur esą, nustato laivų kryptį, aplenkia pavojingas vietas. Švyturys jūreiviui – tarsi laimės žiburys. Jis palydi laivus į tolimas keliones, rodo kelią nepažįstamose vietose, neleidžia paklysti ar užplaukti ant povandeninių uolų. Švyturys gelbėja laivus bei jų įgulas nuo audros ir pražūties.

Vargu ar kas žino, kada buvo pastatytas pirmasis švyturys. Tačiau iki mūsų laikų tebėra išlikęs pasakojimas apie 7 pasaulio stebuklus. Vienas iš jų – 140 m. aukščio Egipto sostinės Aleksandrijos švyturys 283 m. pr. m. e. buvo pastatytas Faroso saloje. Švyturio viršuje daugiau kaip 1500 metų degė laužas, kuris laivams rodė kelią. Visuose pasaulio švyturiuose iš pradžių kurdavo laužus. Tik XIX a. jie užleido savo vietą žvakėms, alyvmedžio aliejaus ir žibalinėms lempoms. Lietuvoje seniausias švyturys buvo pastatytas 1796 m. Klaipėdoje.

Aistrą švyturiams Aidas Jurkštas pajuto 1998 m., kai įkūrė įmonę „Jūros užeiga”. Kolekcionavo švyturių modelius. Vėliau – atvirukus, pašto ženklus, monetas, knygas… „Supratau, kad gyvendamas čia, Lietuvoje, turiu surinkti padriką medžiagą apie Baltijos jūros švyturius, buvusius praeityje, išnykusius ir esamus. Vaizdinį chaosą norėjau sutvarkyti, standartizuoti, suteikti formatą. Neradęs tinkamesnio būdo, nusprendžiau piešti. Mano tikslas – surinkti ir savo piešiniuose tiksliai užfiksuoti Baltijos jūros švyturius. Enciklopedija „Baltijos jūros švyturiai” – gyvenimo darbas, paminklas gyvenimo prasmei.

Ar ne paprasčiau švyturius būtų įamžinti fotoaparatu?

Mane labiau domina visa švyturių istorija. Fotografuoti galima tik tai, kas yra dabar, kas stovi šiandien, o to, kas jau yra nugriauta prieš Pirmąjį ar Antrąjį pasaulinius karus, nuotraukose įamžinti neįmanoma. Tad nusprendžiau piešti būtent dėl to, kad galėčiau sistemingai ir gražiai pateikti absoliučiai visą informaciją.

Kiek švyturių yra Lietuvoje?

Lietuvoje yra septyni švyturiai, kurie turi reikšmingą istorinę, architektūrinę vertę. Seniausias jų – Klaipėdos, pastatytas dar 1796 m. Švyturys – įrenginys, siunčiantis šviesos, radijo arba garso (nautofonas) signalus, padedančius laivams ir lėktuvams nustatyti jų buvimo vietą, apeiti pavojingas kliūtis. Naktį švyturiai siunčia periodiškus baltus šviesos blyksnius, kurie matomi už keliasdešimt kilometrų.

Kodėl pasirinkote Baltijos šalių švyturius?

Baltijos jūra jungia devynias valstybes. Nuo XIII amžiaus jūreiviams keliauti padeda švyturiai. Laikas ir modernios technologijos naikina šį unikalų jūrinį paveldą.

Parodoje pristatoma tik dalis A. Jurkšto pieštų švyturių – Lietuvos, Estijos, Rusijos ir Suomijos. Susitikimo metu visi ne tik klausėsi pasakojimų apie švyturių istoriją, apžvelgė parodą, bet su dideliu susidomėjimu piešė ir patys. Autorius pristatė ir atvirukų rinkinį „Senieji Lietuvos švyturiai”, jais apdovanojo aktyviausius paskaitos dalyvius. Prie vaišių stalo, kurį paruošė svečio žmona ir bibliotekininkė, dailininkas aptarė vaikų piešinius ir pakvietė visus dalyvauti Švyturių piešinių konkurse, o dalyvių piešinius nufotografavo ir patalpino internetiniame puslapyje https://www.facebook.com/pages/Aidass-lighthouses/236794559791670?fref=ts.

Atsisveikinome linkėdami vienas kitam būti švyturiais, rasti savo kelią, nesustoti kūrybinių ieškojimų kelyje, domėtis mūsų krašto istorija ir ją puoselėti. Tegul tai tampa mūsų gyvenimo dalimi ir tikslu…

 

{gallery}documents/fotogalerija/2014_06_25_pasysiai{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai