Katyčių bažnyčioje vėl skamba vargonai

sam 05922014 m. birželio 25 d., Marina Lodusova

Birželio 21 d. Katyčių evangelikų liuteronų bažnyčioje pamaldų metu buvo pristatyta Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Katyčių filialo parengta dokumentikos paroda „Katyčių evangelikų liuteronų bažnyčia istorijos verpetuose”.

Vienas iš tragiškų Katyčių evangelikų liuteronų bažnyčios istorijos epizodų mini, kad visagalė tarybų valdžia bažnyčią 1955 m. nacionalizavo, nutarė čia įrengti kino salę. Prireikė pertvarkyti interjerą – išgriauti altorių, sakyklą, panaikinti religinę atributiką. Nugriauti varpinę – nuimant varpus, vieną, Prūsijos karalienės Luisės dovanotąjį, sudaužė. Kur jis po to buvo išvežtas, niekas nežino. Užmūrijo altorių, sunaikino po grindimis buvusias kriptas, pribaigė vargonus. Į įrengtąjį „kultūros” židinį katytiškiai atsisakė eiti. Nieko nepešęs Partijos komitetas bažnyčią 1958 m. grąžino. Pamažu evangelikų liuteronų bendruomenė bažnyčia atstatinėjo. O po 1994 m. restauracijos vėl atstatyta varpinė, įkeltas varpas.

Prieš tris metus Katyčius pasiekė gera žinia – iš Vokietijos buvo atvežti vargonai, kuriuos per du metus sustatė vargonų meistras Joerg Nass iš Vokietijos, tai jau septinti Lietuvoje meistro sumontuoti vargonai. Vargonų parvežimui ir pastatymui lėšas aukojo ne tik Katyčių gyventojai, bet daug prisidėjo Usėnų gyventojai, Klaipėdos parapija ir Katyčių parapijos kunigas administratorius Reinholdas Moras, išeiviai gyvenantys Vokietijoje.

Vargonus pašventino Lietuvos evangelikų liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis.

Visus susirinkusius sužavėjo Mišraus vokalinio ansamblio „Mingė”, vadovė Ragina Jokubaitytė, atliekamos giesmės.

Pamaldų metu susirinkusieji katytiškiai, kaimyninių bendruomenių atstovai ir šventės svečiai iš Vokietijos turėjo galimybę pasiklausyti vargonų muzikos ir Klaipėdos parapijos jaunimo ansamblio „Gliorija”.

{gallery}documents/fotogalerija/2014_06_25_katyciai{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai