Netradicinės vaikų vasaros stovyklos įspūdžiai

img 25542014 m. liepos 10 d., projekto vadovė Vita Gerulienė

Birželio pabaigoje – liepos pradžioje F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje buvo vykdomas projektas – stovykla „Mažieji genijai – menininkai”, skirtas jauniesiems šilutiškiams. Idėja teikti Lietuvos kultūros tarybai tokios programos projektą kilo spaudoje paskaičius informaciją apie šilutiškio, Vydūno gimnazijos absolvento Imanto Preco ateities viziją ir svajonę kada nors surengti lėlininkų vasaros stovyklą gimtajame mieste. „Užsikabinus” už šios idėjos, gimė projektas finansavimui gauti, ir jauni bei entuziastingi trys Vilniaus „Lėlės” teatro aktoriai, svarbių apdovanojimų – „Auksiniai scenos kryžiai” nominantai, Imantas Precas, Karolis Algimantas Butvydas bei Šarūnas Datenis atvyko į Šilutę padirbėti su vasarojančiais jaunaisiais šilutiškiais.

Stovyklos metu vyko pažintinis, edukacinis, meninis procesas. Vaikai noriai dalyvavo profesionalių aktorių patrauklios formos meninėje – kultūrinėje veikloje, jie buvo supažindinti su lėlininkystės kultūros istorija, raida, palikimu, tradicijomis, lėlininkystės modernumo lobyno technologijomis ir pasiekimais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Buvo pristatyti garsiausi pasaulio lėlininkai, jų itin profesionali sceninė atlikimo technika ir pasiekimai, kt. Dalyviai sužinojo, kad lėlės teatro aktoriai kuria spektaklius ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, apie kuriuos stovyklos vadovai taip pat jiems papasakojo.

Kiekviena stovyklautojų diena prasidėdavo tempimo, atsipalaidavimo, dėmesio koncentravimo, greičio ir erdvės pajautimo trenažais. Net dvi valandas stovyklautojams neprailgdavo vadovų sugalvotos užduotys, kurių metu jie mokėsi susikoncentruoti ir pajusti erdvę, nes vadovai pastebėjo, jog vaikai didesnėje erdvėje stengiasi spiestis greta vienas kito, nemoka pajusti erdvės. Todėl jie mokė jaunuosius dalyvius ne tik pajusti erdvę, bet ir joje atrasti savo vietą. Šie mokymai būtini, be jų neįmanoma žengti į sceną, pajusti savo buvimo vietos joje. Tik praėjus keletui dienų, šie naudingi užsiėmimai davė rezultatų, kasdien jautėsi pažanga. Užsiėmimai vyko bibliotekos Vasaros kiemelyje, tačiau atsiradus nepalankioms oro sąlygoms, stovyklautojus priglaudė jauki Vydūno gimnazijos salės aplinka. Stovyklos organizatoriai labai dėkingi gimnazijos administracijai, mokytojams už bičiulišką partnerystę ir supratimą.

Šeštadienis vaikams buvo laukiamiausia, pilna jaudulio diena – pasirodymas tikroje scenoje. Labai jautėsi, kad vaikai laukia, nekantrauja, labai stengiasi – juk jie žino, kad bus stebimi tėvelių, artimųjų, draugų. Net afišas kartu su aktoriais vaikai pasigamino patys, išplatino po miestą ir įstaigas. Vakare į Kultūros namų centrą po visą dieną trukusios repeticijos rinkosi artimieji. Įvyko tikra maža šventė – su įdėto darbo ir jaunatviško užsidegimo jauduliu, tėvelių pritarimu ir palaikymu, gėlėmis, padėkojimais ir… vaikų liūdesiu, kad pirmadienį nebebus stovyklos. Už malonų aptarnavimą ir suteiktą galimybę stovyklautojams pasirodyti dižiojoje scenoje dėkojame kolegoms – Kultūros ir pramogų centro direktorei Jūratei Pancerovai, kultūrinės veiklos vadybininkei Violetai Katauskienei, elektrikui apšvietėjui Remigijui Jakui.

Projekto organizatoriai taip pat dėkoja UAB „Virekta” vadovui Artūrui Vitkui už parodytą dėmesį ir pagalbą ištikus techniniams nesklandumams.

Šios dešimt įtemptų veiklos dienų apėmė prasmingą jaunųjų pamariškių laisvalaikį, bendravimo įgūdžių įgijimą, kūrybiškumą ir jo atsiskleidimą neformalioje erdvėje, kt. Projekto programos dalyviai ir jų tėveliai nekantriai laukia kitos vasaros ir panašaus pobūdžio stovyklų.

{gallery}documents/fotogalerija/2014_07_lelie_stovykla{/gallery}

 

 

Spausdinti
Facebook komentarai