„Dyvų dyvai“ pagal Donelaitį – jubiliejinės dainų šventės atgarsiai Šilutėje

dscf5009

2014 m. liepos 15 d., Aldona Norbutienė

 Liepos 12 d., ką tik nuaidėjus jubiliejinei dainų šventei „Čia – mano namai”, jos atgarsiai atsklido į Šilutę. Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Vasaros kiemelyje surengtas renginys „Donelaitika: knyga, žodis, liturgija ir menas epochų kultūriniuose perskaitymuose”, į kurį atvyko Dainų šventės Teatro dienos programos „Dyvų dyvai” dalyviai – mėgėjų teatro kolektyvai iš Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos, Žemaitijos. Dainų šventės Teatro dienos programa „Dyvų dyvai” skirta lietuvių grožinės literatūros klasiko Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms ir Teatro metams paminėti. Atvykę visų šalies regionų mėgėjų teatrai vaidino pagal K. Donelaičio hegzametru parašytą, didiesiems pasaulio raštijos paminklams prilygstančią poemą „Metai”, parodydami nenutrūkstamą gyvenimo ir gamtos ciklą – metų laikus: pavasarį, vasarą, rudenį, žiemą.

Šilutė – Mažosios Lietuvos, Donelaičio krašto, dalis. Kada visa Lietuva šiemet mini grožinės literatūros pradininko K. Donelaičio 300 metų jubiliejų, šilutiškiai, suprasdami esantys tos pačios žemės, tos pačios Prūsų Lietuvos kultūros dalimi, parengė visų metų renginių programą ,,Kristijonas Donelaitis: epochos ir dabarties laiko sąskambiai”. Kulminacine programos veikla galima pavadinti vykusį renginį „Donelaitika: knyga, žodis, liturgija ir menas epochų kultūriniuose perskaitymuose”. Anot renginio vedėjos, lietuvininkų tarmės perteikėjos Vaidos Galinskienės, „Esam išmoningų, taupių lietuvininkų palikuonys, todėl žinodami, kad šie metai dar paskelbti ir teatro metais, mes nusprendėm prisiminti Donelaitį per teatro meną. Na, o kad būtų išlaikyta taip tautos mėgstama trejybė, dar paruošėme ir parodas…”. Donelaitišką aplinką atvykusiems svečiams ir bibliotekos lankytojams suteikė čia surengtos parodos: Virgilijaus Jankausko fotografijų paroda „Donelaitis”, bibliotekininkų parengtos keliaujančios parodos „Kristijono Donelaičio atminties keliu” ir „Donelaitika: kompiuterinės grafikos interpretacijos”.

 

Metai – laiko matas. Keturis butaforinius „Metų” ratus bibliotekos Vasaros kiemelyje ir suko keturi mėgėjų teatrai. Kiekvieno Lietuvos regiono žmonės, skaitydami K. Donelaičio raštus, suranda ir supranta tai, ką ir tikisi atrasti. Keturis atskirus vaidinimus pagal „Žiemos rūpesčius”, „Pavasario linksmybes”, „Vasaros darbus” bei „Rudens gėrybes” pristatė atvykę svečiai. Jungtimi tarp šių poemos „Metai” dalių tapo Šilutės kraštotyros draugijos folkloro ansamblio ,,Ramytė” atliekamos Mažosios Lietuvos dainos. Į sceną vienas po kito buvo kviečiami teatro kolektyvai. Kupiškio r. Skapiškio kultūros namų teatras „Stebulė” parodė „Pavasario linksmybes”, jas interpretuodami: „Jau saulelė…budindama svietą, nutirpdo sniegą, surandama butaforinė popierinė knyga, iš kurios visi skaito Donelaitį…” (rež. Vita Vadoklytė). „Vasaros darbus” muzikine literatūrine kompozicija bandė atskleisti Varėnos r. Marcinkonių mėgėjų teatras (rež. Rimutė Avižinienė). Programoje skambėjo dainos, pasakojimai su etnografiniais Dzūkijos krašto motyvais pagal Donelaitį. Kadangi ruduo vestuvių metas, tai pagal „Rudens gėrybes” improvizuotus vestuvinius momentus nuotaikingai perteikė Tauragės liaudies teatras (rež. Algima Jusčiuvienė). Dekoracijoms panaudoti bidonėliai su Dainų šventės atributika. Advento laikotarpio interpretacijas pagal Donelaitį spektaklyje „Žiemos rūpesčiai” perteikė Akmenės kultūros namų mėgėjų teatras (rež. Reda Butnorienė). Parodyti žiemos darbai, advento papročiai, žaidimai, skambėjo kanklių muzika, dainos. Mažąją Lietuvą su atliekamomis šio krašto dainomis atstovavo Šilutės kraštotyros folkloro ansamblis ,,Ramytė” (vad. Giedrė Pocienė). Reikia paminėti, kad šis kolektyvas šiemet taip pat iš naujo skaitė klasiko ,,Metus” ir bandė ieškoti, kaip Mažosios Lietuvos liaudies dainose atsispindi poemoje aprašyti darbai. Kolektyvas yra parengęs edukacinę programą „Lietuvininkų metų darbai ir čėsnis”, skirtą Donelaičio Metams paminėti, kuri viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta š. m. balandžio mėn. Ansamblis taipogi yra dainų šventės „Čia mūsų namai” dalyvis.

 

Taip vykusiame renginyje buvo išridentas vienas metų ratas. Renginį vainikavo, kai skambant kompozitoriaus Kazio Daugėlos muzikiniam įrašui „Pavasario linksmybės” iš siuitos „Metai” į bendrą finalinę sceną kitą ratą sukti buvo pakviesti visi teatrinės programos „Dyvų dyvai” atlikėjai, kurių buvo beveik septyniasdešimt. Čia kiekvienas kolektyvas vėl suko savo Metų ratą, skandavo poemos „Metai” dalių pirmąsias eilutes, o renginio vedėja Vaida visiems linkėjo: „Mes jums visiems norim pavelyti, kad niekuomet nenustotų suktis tie metų ratai, kad visada po Lietuvos saulele pavasarį keistų vasara, o vasarą – ruduo, rudenį – žiema, o žiemą – pavasaris ir taip per amžių amžius. Kad mūsų ateinančios kartos ir po 300, po 500 ar net po 1000 metų atsivertę Kristijono Donelaičio ,,Metus” skaitytų”.

 

Renginyje, kurio idėjas finansavo Šilutės rajono savivaldybė ir Lietuvos Kultūros taryba, dalyvavo, programos atlikėjus sveikino ir jiems dėkojo Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algirdas Balčytis, kuris įteikė Šilutės rajono savivaldybės mero padėkos raštus kolektyvų vadovams. Taip pat renginio dalyvius sveikino ir organizatoriams padėkos žodį tarė Seimo narys Artūras Skardžius. F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė savo ruožtu padėkojo atvykusiems kolektyvams, teatro kalba skaičiusiems ir vaidinusiems Donelaitį, dėkojo nuolatiniam bibliotekos bičiuliui ir partneriui folkloro ansambliui „Ramytė” ir jos vadovei Giedrei Pocienei, rėmėjams, bibliotekininkams prisidėjusiems prie šio renginio organizavimo.

{gallery}documents/fotogalerija/2014_07_12_VB_Donelaitika{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai