Pažintis su Mažosios Lietuvos kaltiniais ir lietiniais kryžiais

Inkaklių filiale pristatyta Eugenijaus Šuldiakovo grafikos darbų paroda „Mažosios Lietuvos kaltiniai ir lietiniai kryžiai“2014 m. spalio 1 d., Daiva Milkerienė

Rugsėjo 26 d. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Inkaklių filiale pristatyta Eugenijaus Šuldiakovo grafikos darbų paroda „Mažosios Lietuvos kaltiniai ir lietiniai kryžiai”.

Darbų autorius – klaipėdietis, dabar gyvenantis Žagatpurvių kaime (Šilutės r.), šalia senųjų evangelikų liuteronų kapinaičių. E. Šuldiakovas prieš keletą metų pradėjo tvarkyti tas kapinaites, prikelti jas naujam gyvenimui. Vėliau susidomėjo ir kitų Mažosios Lietuvos kapinaičių likimu. Matydamas graudų jų šiandienos vaizdą, baigiančius sunykti geležinius kryžius, besunykstančias neprižiūrimas senąsias kapinaites, Eugenijui kilo mintis įamžinti grafikos darbuose tai, kas dar yra išlikę. Taip gimė šis projektas. Eugenijus dalyvavo ne vienoje ekspedicijoje, tvarkant Mažosios Lietuvos senąsias kapinaites, ne vieną kryžių yra atkasęs, sutvarkęs ir pastatęs į buvusią vietą. Ekspedicijų metu gražiausių, puošniausių matyti kryžių eskizai sugulė į popieriaus lapą.

Inkakliškiai parodos pristatymo metu susidomėję klausėsi Eugenijaus pasakojimo apie kiekvieno piešinio ypatybes, jo istoriją. Užsimezgė draugiška diskusija apie šio kultūros paveldo svarbą bei parodos reikšmę. Susirinkusieji buvo sužavėti grafikos piešiniais, autoriaus pasakojimu. Dalyviams kilo mintis patiems aplankyti netoliese esančias senąsias liuteronų kapinaites Virkytuose bei Žagatpurviuose.

Paroda veiks iki spalio 16 d. Kviečiame apsilankyti bibliotekoje ir pamatyti E. Šuldiakovo darbus.

p9260163

Spausdinti
Facebook komentarai