3D maketai pritaikyti protų mūšyje „Bibliomūšis”

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įgyvendinamo projekto „Bibliotekos pažangai 2″ protų mūšio „Bibliomūšis” pirmasis etapas startuoja jau šiandien. Dalyvauti žaidime užsiregistravo per šimtą Lietuvos viešųjų bibliotekų komandų. „Bibliomūšyje” bus panaudota moderni 3D spausdinimo technologija. Ją taikant pagaminti maketai talkins žaidime dalyvaujančioms Lietuvos aklųjų bibliotekos komandoms.

Pasak įmonės „Gaminu” technologijų vadovo Pauliaus Briedžio, „Bibliomūšyje” bus naudojami trimačiais spausdintuvais pagaminti įvairių objektų maketai. Aklieji turės galimybę pirštais „matyti” objektus ir tai jiems padės atsakyti į protų mūšio klausimus. „Labai džiaugiamės pradėję bendradarbiauti su Lietuvos Nacionaline biblioteka ir galėdami būti naudingi organizuojant inovatoriškas ir prasmingas protų mankštas”, – tikina P. Briedis.

Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė Rasa Januševičienė patvirtina, jog bibliotekų proto mūšyje jų komanda užsiregistravo ir su nekantrumu laukia pirmojo etapo. „Tai, kad kai kurie klausimai aklųjų bibliotekų komandoms parengti panaudojant 3D spausdinimo technologijas, tikiuosi, padės mūsų komandai lygiaverčiai dalyvauti žaidime. Tai dar labai nauja technologija ir „Bibliomūšyje” būtų tam tikras jos testavimas”, – sako R. Januševičienė.

Žaidimas rengiamas ne tik pasitelkiant 3D maketus, bet ir kitas informacines technologijas. „Bibliomūšio” metu visos komandos vienu metu internetu prisijungs prie tiesioginės vaizdo transliacijos ir atsakinės į vedėjo užduodamus klausimus, o atsakymus siųs komisijai elektroniniu paštu. Taip komandoms niekur nereikės vykti ir bus sutaupyta laiko ir finansinių išteklių.

Projektas „Bibliotekos pažangai 2″, siekdamas suaktyvinti bibliotekos ir vietos bendruomenės bendradarbiavimą, inicijuoja „Bibliomūšį”, kuriame kviečiami dalyvauti gyventojai, bibliotekų darbuotojai, vietos verslininkai, valdžios atstovai, socialiniai partneriai, nevyriausybinių organizacijų atstovai ir kiti.

„Bibliomūšis” vyks trimis etapais. Po pirmojo etapo bus atrinka 60 daugiausiai taškų surinkusių komandų, kurios bus pakviestos dalyvauti kitame etape. Į trečiąjį etapą pateks 10 komandų, iš kurių 3 geriausiai pasirodžiusios komandos bus pakviestos atvykti į Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksiančią apdovanojimų ceremoniją. Trijų geriausių komandų bibliotekų laukia elektroninės knygų skaityklės, knygos „Protų mūšis” bei kiti rėmėjų įsteigti prizai.

Spausdinti
Facebook komentarai