Pristatyta Stasio Mėlinausko knyga „Macikai: sugrįžimai atminties taku”

S. Mėlinausko knygos pristatymas2014 m. spalio 15 d., Ingrida Zakaraitė

Auksinio rudens pavakarę Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje rinkosi tie, kurie domisi knyga, istorija ir Šilutės kraštu. Čia buvo pristatyta jau antroji ilgamečio „Pamario” laikraščio žurnalisto Stasio Mėlinausko knyga „Macikai: sugrįžimai atminties taku”.

Renginio metu buvo sugrįžta į 1939 metus, nuo kurių prasidėjo Macikų lagerio istorija. Jame net šešiolika metų buvo kalinami Sovietų Sąjungos, JAV, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių karo belaisviai, į nelaisvę patekę vokiečių kariai bei sovietinės valdžios įkalinti Lietuvos gyventojai, tarp jų ir nemažai dabartinio Šilutės rajono žmonių. Knyga parengta remiantis archyvų duomenimis, Šilutės muziejaus informacija, buvusių karo belaisvių ir civilių kalinių atsiminimais, to meto liudininkų pasakojimais. O pasakojimų ir istorijų, įvykusių lageryje, būta nemažai. Dauguma iš jų liūdnos ir pamokančios, bet netrūko ir linksmų nutikimų, praskaidrindavusių tuometinių lagerio kalinių gyvenimą.

Mintimis dalijosi Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algirdas Gečas, kuriam, kaip istorikui, knygos tema itin aktuali, įdomi. Jo nuomone, tokiomis istorijomis būtina pasidalinti su jaunąja karta pamokų metu ir ne tik.

Regina Meškauskienė, Šilutės kraštotyros draugijos pirmininkė, dėkojo už savojo krašto istorijos fiksavimą, o mokytojas Anatolijus Žibaitis dalijosi prisiminimai, giliai įstrigusiais atmintyje, apie vaikystėje matytus Šilutės gatve einančius karo belaisvius. Už leidinį autoriui taip pat dėkojo ir sveikino Šilutės rajono savivaldybės darbuotoja Dana Junutienė.

S. Mėlinausko knygos pristatymas S. Mėlinausko knygos pristatymas S. Mėlinausko knygos pristatymas

 

Spausdinti
Facebook komentarai