Akcija „Knygų Kalėdos” su spalvotom knygų istorijom ir dailininku Kęstučiu Kasparavičiumi

Susitikimas su dailininku Kęstučiu Kasparavičiumi2014 m. gruodžio 2 d., informacija Danutės Bružienės ir Marinos Lodusovos

Populiarusis dailininkas ir rašytojas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys Kęstutis Kasparavičius dažnai susitinka su savo knygų skaitytojais. Lapkričio 27 d. jis lankėsi ir Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio ir Katyčių filialuose.

Kęstutis Kasparavičius – vienas žymiausių vaikų knygų kūrėjų, žinomas toli už Lietuvos ribų. Pirmoji šio autoriaus iliustruota knyga Lietuvoje pasirodė 1984 m., o nuo 1989-ųjų jis pradėjo aktyviai bendradarbiauti su užsienio šalių leidyklomis (Vokietijos, JAV, Graikijos, Ispanijos, Meksikos, Taivanio, Korėjos ir kt.). Dailininkas yra dalyvavęs daugybėje parodų ir jo kūryba yra įvertinta garbingais apdovanojimais. Net 11 kartų jo iliustracijų parodos vyko Bolonijos vaikų knygų mugėje, kur 1993 m. jis buvo paskelbtas „Metų iliustruotoju”. Kęstučio Kasparavičiaus knygos jau išleistos 17 pasaulio kalbų ir kasmet sulaukia vis naujų leidimų. Jo knygos dalyvauja Metų knygos rinkimuose ir tris kartus laimėjo Metų knygos premiją. 2007 ir 2009 m. IBBI Lietuvos skyrius dailininką pristatė reikšmingiausiam tarptautiniam vaikų literatūros apdovanojimui – H. K. Anderseno premijos nominacijai. Šis dalininkas pripažintas vienu žymiausių pasaulio vaikų knygų iliustruotoju. 2014 m. nominuotas tarptautinei A. Lindgren atminimo premijai.

Kęstutis Kasparavičius yra įdomus pasakotojas, šmaikštuolis, turintis subtilų humoro jausmą. Rašytojas pasakojo, kad rašyti knygas vaikams pradėjo prieš 12 metų, laimėjęs iliustruotojų konkurse Taivane premiją už savo iliustraciją „Giesmininkas”. Ši iliustracija ir jos trumpas aprašymas pateko į rinkinį. Atrodytų keista, bet pirmieji K. Kasparavičiaus sukurtų ir iliustruotų pasakų rinkiniai „Kvailos istorijos” (2003) ir „Trumpos istorijos” (2005) išėjo kinų kalba. Po poros metų jos buvo išleistos ir Lietuvoje, o bendradarbiaudamas su leidykla „Nieko rimto” jau išleido 14 originalių knygelių. Iš viso dailininkas yra iliustravęs 56 knygas.

Mažiesiems skaitytojams Kęstutis Kasparavičius papasakojo ne tik apie save, bet ir apie knygos iliustracijos kelią nuo eskizų iki spaustuvės. Jis sako, kad jo galvoje ir iliustracija, ir istorija gimsta vienu metu. Beiliustruojant knygą, istorijos gali pasikeisti keletą kartų. Autorius mano, kad jo istorijos nėra visiškai užbaigtos ir vaikai gali jas tęsti. Dailininkas, piešdamas iliustracijas, nesinaudoja kompiuteriu, viską piešia ranka. Tai labai ilgas procesas ir knygai sukurti iliustracijas jam prireikia pusės metų, nors tekstui parašyti užtenka ir mėnesio.

Susitikimo dalyviai taip pat turėjo galimybę susipažinti su dailininko darbo įrankiais, medžiagomis ir patys dalyvauti kūrybiniame procese. Jie kartu su Kęstučiu Kasparavičiumi piešė žirafą, visi piešinio bendraautoriai pasirašė ir, besidžiaugdami bendro kūrybinio darbo rezultatais, fotografavosi prie žirafos. Katyčių vaikai savo žirafą pavadino Zose.

Susitikimas su dailininku Kęstučiu Kasparavičiumi Susitikimas su dailininku Kęstučiu Kasparavičiumi Susitikimas su dailininku Kęstučiu Kasparavičiumi

Susitikimas su dailininku Kęstučiu Kasparavičiumi

Spausdinti
Facebook komentarai