Susitikimas su mitybos ir kulinarijos ekspertu Vincentu Saku

img 12552014 m. gruodžio 13 d., Dalia Pupšytė

Gruodžio 10 d. Šilutės diabeto klubas „Margainis“ pakvietė šilutiškius į Fridricho Bajoraičio viešąją biblioteką sušilti prie arbatos puodelio ir praleisti advento vakarą klausantis paskaitos „Ar yra maisto prekių parduotuvėse maisto produktų diabetikas“. Paskaitą skaitė nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas ( Melnragė, Klaipėda).

Jis per penkiolika metų sukauptą patirtį dieną iš dienos skleidžia savo straipsniuose, interviu, pokalbiuose per TV ir radiją, paskaitose, kurias skaito mokyklose, bendruomenėse, seniūnijose. Vincentas Sakas aiškina, kad maisto prekių parduotuvėse maisto prekių iš viso nėra, nes ten parduodami tik maisto produktų surogatai. Anot jo, nėra duonos ir kepinių, nėra pieno produktų, nėra mėsos produktų, nebėra net gerų kruopų ir grūdų, daržovių, vaisių ir uogų, o viskas, kas supakuota, yra žalinga žmogaus organizmui, nes jį nuodija.

Paskaitoje buvo dalijamasi žiniomis apie tai, kaip nesirgti ir nesenti, kokie yra neįtikėtini šiuolaikinio mokslo atradimai, padedantys išvengti visokiausių negalių, kaip išvalyti organizmą nuo šlakų, atnaujinti kraujagysles, sureguliuoti imunitetą, kaip mūsų dienomis galima ir būtina sveikai maitinti vaikus ir jaunimą.

Tad ką valgyti? Anot mitybos eksperto Vincento Sako, dirbant sėdimą darbą, murksant prie kompiuterio ir norint būti protingais, sveikais, laimingais, džiaugsmingais, darbingais, ilgamečiais, lieknais, fiziškai pajėgiais svarbiausia yra laikytis griežtos valgymo dienotvarkės. Jo manymu, valgyti reikėtų kas šešias valandas. Pavyzdžiui, pusryčiams naudingos daržovės, vaisiai arba ką tik išspaustos jų sultys. Pietums reikėtų nepamiršti mirkytų įvairių javų arba kruopų, žirnių arba pupelių košių, pagardintų šlakeliu alyvų aliejaus ir tikru sojų padažu. Vakarienei ant stalo turėtų būti tikro naminio rūgpienio arba riekė naminės ruginės duonos, užteptos tikru (ne iš parduotuvės) kaimišku sviestu ir pabarstytos smulkiai kapotu česnaku. Taip pat Vincentas Sakas vakarienei rekomenduoja kietai išsivirti du kaimiškus kiaušinius arba paskanauti raugintų kopūstų su alyvuogių aliejumi ir smulkiai kapotais svogūnais.

Kas antrą ar trečią dieną naudinga suvalgyti degtuko dėžutės dydžio lašinių gabaliuką su juodos ruginės duonos riekele ir česnako skiltele, galima lašinius pagardinti krienais arba garstyčiomis. Tačiau svarbiausia yra gauti tikrų lašinių, kurie privalo būti 12–15 cm storio. Gaila, kad net turguje tikrų lašinių labai sunku nusipirkti, nes tik vienas kitas Lietuvos ūkininkas augina lašinines kiaules. Tikrus lašinius žmogaus organizmas pasisavina 97%, nepalikdamas jokių šlakų ar toksinų. O svarbiausias dalykas, kad sūdyti arba rūkyti lašiniai nekaupia, o šalina iš organizmo cholesteriną, ir jei vaikai nuo mažumės pradės čiulpti tikrus lašinius, o paskui juos valgyti, tai niekada nesirgs peršalimo ligomis, nebijos šalčio ir gripo. „Pažiūrėkite į savo vaikelius, jie jus gali išmokyti maitintis, nes jie nesmakso prie stalo valandų valandas rydami ir kimšdami kalnus maisto. Vaikeliai šiek tiek paknibinėja, šiek tiek užkanda ir šauna žaisti. Jei tėvai prievarta neįgrūda, jie nevalgo to, kas su kuo nedera. Tačiau tėvai, jau patapę biomase, būtinai ir savo vaikus verčia būti tokiais pat bukagalviais ėdrūnais“, – sveikos gyvensenos pagrindų mokė mitybos ekspertas Vincentas Sakas.

img 1254

img 1246

Spausdinti
Facebook komentarai