Šilutiškiai bibliotekininkai Vilniaus knygų mugėje pristatys ekslibrisų parodą

img 40752015 m. vasario 12 d., Sandra Jablonskienė

Vasario 19–22 d. parodų centre „Litexpo” Vilniuje vyks Tarptautinė 16-oji Vilniaus knygų mugė. Lankytojai galės smagiai praleisti laiką atnaujintoje, atviroje ir interaktyvioje mugės vietoje – BIBLIOTEKŲ ERDVĖJE, kurią puoš bibliotekininkų pristatoma Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos tarptautinio ekslibrisų paroda „Kuršių marių vėtrungės – praėjusių amžių „feisbukas”.

Ekslibrisų parodoje eksponuojama 117 mažosios grafikos kūrinių, kuriuos sukūrė 47 dailininkai iš 19 pasaulio šalių. Dailininkai ekslibrisus dedikavo seniesiems krašto gyventojams lietuvininkams, žymioms šiandienos Pamario krašto kultūros, meno asmenybėms, bibliotekoms, muziejams, kitoms organizacijoms, etnografiniams Pamario kaimams. Grafinės miniatiūros sukurtos senajam Kuršių marių žvejybos inspektoriui Ernstui Vilhelmui Berbomui, tautosakos pateikėjui ir pamario žvejui Adomui Goberiui, ornitologams Vytautui Jusiui ir Leonui Jezerskui, laivų vėtrungių meistrui Vaidotui Bliūdžiui, etnografinių burvalčių – kurėnų gamintojui Simui Knapkiui, buriuotojui, jachta apiplaukusiam pasaulį, Andriui Varnui, dailininkei marinistei Janinai Krasauskienei, o taip pat Šilutės muziejui, Fridricho Bajoraičio viešajai bibliotekai, kt.

Vasario 19 d. – Bičiulių diena – skirta bibliotekoms ir bibliotekininkams, gausi įvairiomis veiklomis. Vyks paskaita „Saugumas informacinėje erdvėje”. Specialistai atsakys į klausimus, kas yra informacinis karas, informacinės operacijos, psichologinės operacijos, propaganda, kodėl tai taip plačiai paplitę 21 a., bus kalbama apie propagandos kanalus, priemones, tipus ir technikas, knygų naudojimą informaciniam visuomenės poveikiui.

Bibliotekų erdvėje veikiančioje laboratorijoje užsiėmimus rengs Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir „Robotikos mokykla”, pakviesianti susimeistrauti knygos skirtuką, o Kauno apskrities viešoji biblioteka – sudalyvauti komiksų kūrimo kūrybinėse dirbtuvėse.

Kelionių mėgėjai mugės metu galės pakeliauti po istorines Vilniaus universiteto bibliotekos erdves ir gražiąsias sales bei atrasti ir pažinti Klaipėdos kraštą su interaktyviuoju Krašto paveldo gidu!

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kvies pasitikrinti savo IQ ir iššifruoti du terminus – e.klasika ir i-biblioteka.

Tradiciškai erdvėje įsikurs „Gyvoji biblioteka”, kur knygos yra žmonės, o skaitymas – pokalbis. Tai neformalaus ugdymo metodas, skatinantis tarpusavio supratimą, toleranciją ir pagarbą žmogaus teisėms. Skaitytojas gali pasirinkti pašnekovą, užduoti jam rūpimus klausimus ir išgirsti atsakymus.

Vilniaus knygų mugę 2015 metais užkariauja detektyvas. Šio žanro niekas nepajėgia „nušauti” jau daugiau nei pusantro šimto metų. Mugėje istorines ir kultūrines mįsles narplios diskusijose dalyvausiantys Lietuvos ir užsienio svečiai, naujomis knygų ir skaitymo paslaptimis dalinsis leidyklos ir bibliotekos, nežinomieji bus išaiškinti akistatų su rašytojais metu. Bibliotekų darbuotojai negailės patarimų, konsultacijų, kaip susitvarkyti savo asmeninę namų biblioteką. Pasinėrus į detektyvinį žaidimą bus galima išsiaiškinti, ką bibliotekininkas dirba visą dieną. Visi lankytojai galės išbandyti paslaptingojo „Bibliorakulo” patarimus.

Apsilankykite ir Jūs, Šilutės krašto knygininkai!

Spausdinti
Facebook komentarai