Biblioteka pakvietė atgimti žmogui ir tautai šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi”

Biblioteka pakvietė atgimti žmogui ir tautai šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi"2015 m. kovo 12 d., Daiva Jucikaitė

„Žemė, kurią iš savo protėvių paveldėjom, yra mūsų. Vadinam ją Lietuva ir norim, kad šis žodis iš pasaulio kalbos, iš jo žemėlapio neišnyktų. Rašom ir tariam jį kartu su kitais ne mažiau vertais ir garbingais tautų ir valstybių pavadinimais. Norim, kad ir kiti su pagarba mus ištartų”, – šiais poeto Justino Marcinkevičiaus žodžiais Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje Pamario pagrindinės mokyklos moksleiviai (mokytoja Asta Grigalienė) pradėjo Šviesos skaitymus „Lietuva – tai visi”.

Biblioteka pakvietė atgimti žmogui ir tautai šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi"Pabūti kartu, prisiminti svarbiausius Lietuvos istorijos momentus, pasiklausyti ir paskaityti lietuvių literatūros klasiko, laisvės dainiaus Just. Marcinkevičiaus minčių, pokalbių, straipsnių ištraukų bei kalbų, pasakytų 1988–2008 m. (publikuota knygoje „Pažadėtoji žemė”), susirinko jaunesnioji, vidutinioji ir vyresnioji šilutiškių kartos. Minėdami poeto 85-ąsias gimimo metines bei Lietuvos Respublikos nepriklausomybės atkūrimo 25-ąsias metines, simboliškai priliesdami prie gimtosios žemės, ištraukas apie jos grožį, gamtą, kalbą, raštą ir knygą, laisvę ir nepriklausomybę, pasiaukojimą ir motiną Tėvynę skaitė bibliotekos lankytojai, žiniasklaidos atstovai, nevyriausybinių organizacijų nariai, bibliotekos socialiniai partneriai, bičiuliai, Šilutės pirmosios ir Vydūno gimnazijos moksleiviai (mokytojos Jolita Ežerinskė ir Vilma Zėčienė), pedagogai. Prie jų prisijungė ir patys bibliotekininkai. Su artėjančia kovo 11-osios švente visus pasveikino bei Just. Marcinkevičiaus mintis apie kalbą skaitė ir Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojas, istorikas, pedagogas Algirdas Gečas.

Biblioteka pakvietė atgimti žmogui ir tautai šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi"Šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi” susirinkusieji turėjo galimybę išgirsti ir paties poeto minčių apie kovo 11-ąją bei jos reikšmę lietuvių tautai ir ateinančioms kartoms. Just. Marcinkevičiaus skaitomas eilėraštis „Tai gražiai mane augino…” renginyje dalyvavusių šilutiškių širdis sujungė ir pakylėjo. Tarsi paėmęs už rankos Lietuvos dainius nusivedė kartu sudainuoti dainą „Lietuva”. Būtent Just. Marcinkevičius šį „stebuklingą žodį” „Lie-tu-va” įdėjo į kiekvieno lietuvio lūpas ir jį įprasmino.

Skaitymus baigė šilutiškis dainuojamosios poezijos atlikėjas Adas Nausėda. Jis, pritardamas gitara, padainavo keletą dainų pagal poeto Just. Marcinkevičiaus žodžius.

Šviesos skaitymai vyko ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos filialuose. Valanda su Just. Marcinkevičiumi, skaitant, klausantis, dainuojant ir prisimenant, sujungė ne tik šilutiškius, bet ir rajono seniūnijų, miestelių ir kaimų bendruomenes.

Biblioteka pakvietė atgimti žmogui ir tautai šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi"Biblioteka pakvietė atgimti žmogui ir tautai šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi"Biblioteka pakvietė atgimti žmogui ir tautai šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi"Biblioteka pakvietė atgimti žmogui ir tautai šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi"Biblioteka pakvietė atgimti žmogui ir tautai šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi"Biblioteka pakvietė atgimti žmogui ir tautai šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi"Biblioteka pakvietė atgimti žmogui ir tautai šviesos skaitymuose „Lietuva – tai visi"

Spausdinti
Facebook komentarai