Susitikimas su tautosakos puoselėtoja Terese Lorenčiene

SAM 51132015. balandžio 24 d., Vida Mišeikienė

Trečiadienio popietę Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Šylių filiale įvyko popietė su tautodailininke, eiliuotoja Terese Lorenčiene, kuri pristatė savo naujausią pasakojimų ir padavimų knygą ,,Iš kartos į kartą”.

SAM 5117Šią knygą autorė rašė kartu su visa šeima. Knygoje sudėti pasakojimai, padavimai apie mūsų krašto vietovardžių, upių, žuvų pavadinimų kilmę. Tekstas parašytas Kadagiškių ir Rimženčių kaimų tarme. Knygoje aprašyti padavimai ir legendos apie Šilutę, Ventę, Rusnę, Grabupius, Gardamą, Kadagiškius ir kitas vietas, jų kilmę. Juos būsimoms kartoms perdavė seneliai ir močiutės, tėvai ir mamos. Senolis Izidorius Lecius buvo tas žmogus, kuris davė pradžią šiems nuostabiems, originaliems ir niekur kitur negirdėtiems pasakojimams atsirasti. Daugybę pasakojimų mokėjo močiutė, ji žinojo su šiomis vietomis susijusių pasakų, padavimų ir legendų apie kalnelius ir upelius. Anot autorės, labai gaila, kad neužrašyti jie visi, tik likę atminty sudėti į knygą.
Teresė Lorenčienė žinoma kaip tautodailininkė, kurianti karpinius. Renginio metu parodoje eksponuoti knygų skirtukai su gražiais karpiniais. Autorė labai norėtų išleisti antrąją knygos ,,Iš kartos į kartą” dalį, kurioje būtų sudėti kitų kaimų pasakojimai ir padavimai. Renginio dalyviams mielai armonika grojo autorės vyras E. Lorenčas.

SAM 5118

 

Spausdinti
Facebook komentarai