Irenos Arlauskienės trečiosios knygos „krikštynos”

Irenos Arlauskienės trečiosios knygos „krikštynos"2015 m. liepos 9 d., Aldona Norbutienė

Neseniai skaitytojus pasiekė šilutiškės pedagogės Irenos Arlauskienės naujausia knyga – novelių apysaka „Pirmyn per aplink”. Knygos sutiktuvėse, vykusiose Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje, dalyvavo gausus būrys buvusių mokinių, kolegų, skaitytojų, bendraminčių. Renginys pradėtas knygos iliustruotojos Rimantės Bučinskaitės filmuotais siužetais iš tų vietovių, kuriose vyksta knygos veiksmas.

Irenos Arlauskienės trečiosios knygos „krikštynos"„Mums privalu papasakoti apie būtąjį laiką, kad vaikai suvoktų, jog dar jų negyventas laikas nėra tuščias, kad jie – tąsa tos būties, kurioje taip arti buvo ir tikra žemė, laukų ir namų dvasios… Tai ne didaktika, ne pamokymai, tik viltis, jog, truputėlį žvilgterėję atgal, pasidairę aplink, vaikai pasiims į ateitį nors kokį niekutį, už kurio laikydamiesi tvirčiau įaugs į savo žemę”, – rašo autorė.
Anot renginio vedėjos Indrės Skablauskaitės, knygos pasaulį kuria močiutė. Tas pasaulis prabyla sakmėmis, kuriose paslėpti pamokymai. Knygą trumpai apžvelgė Šilutės pirmosios gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Lina Liepinienė, apibūdindama keletą jos motyvų. Ji akcentavo autorės savitą požiūrį į pasaulį, gyvenimą, kaip sakmę, kurioje įprasminama protėvių atmintis. Ji minėjo, kad pamatęs knygą vertini jos viršelį, pavadinimą. Šios knygos pavadinimo „Pirmyn per aplink” prasmė paaiškinama knygos pabaigoje per šalutinį veikėją senelį, kuris išreiškia savo mintį apie gyvenimą: „Turbūt nuo seno taip: ko nespėja atiduoti vaikams, skuba pasakyti anūkams. Sensta, o sako vaikėja… Ne, tik grįžta atgal… Per aplink, per savo gyvenimą…”. Irenos Arlauskienės trečiosios knygos „krikštynos"O tai reiškia žmogaus gyvenimo cikliškumą, grįžimą, prisimenant, tęsiant, perduodant gyvenimo patirtį. Knygos vienu prisėdimu neperskaitysi, prie jos reikia grįžti ne vieną kartą. Šią mintį patvirtino ir aktorius Vygantas Paldauskas, kuris perskaitė pasirinktą knygos tekstą – dialogą, atskleidžiantį vaikų pasaulį, jų charakterius.
Prakalbinta autorė dėkojo visiems atėjusiems, čia esantiems buvusiems mokiniams, kurie jai iki šiol likę atsiminimuose ir kurių ji vis dar ilgisi. Buvę I. Arlauskienės mokiniai buvo ir šio renginio dalyviai. Tai renginio vedėja I. Skablauskaitė, knygos ištrauką skaitęs aktorius V. Paldauskas, renginį atliekamomis dainomis pagyvinusi Kornelija Čepytė, knygos iliustracijas kūrusi R. Bučinskaitė. Irenos Arlauskienės trečiosios knygos „krikštynos"Rimantės piešinius mokytoja atskirai komentavo pristatydama knygą. Ji minėjo, kad dailininkė turi savitą pasaulį ir geba jį subtiliai išreikšti savo kūryboje. Jos sukurtos iliustracijos papildo tekstą arba sukelia naujų minčių.
Mintimis apie knygą pasidalino lituanistai Algis Navickas, Dalia Žibaitienė, Anatolijus Žibaitis. Ši knyga tikrai atras savo skaitytoją, nes tai yra pasaulis esantis šalia, magiškas, paslaptingas. Autorei už knygą dėkojo ir sveikino buvę kolegos iš Šilutės pirmosios gimnazijos, mokytojai, artimieji, bičiuliai, linkėdami gyventi gyvenimą, jausti pasaulį, rašyti knygas ir jose „skelbti genties evangeliją”.

Irenos Arlauskienės trečiosios knygos „krikštynos"Irenos Arlauskienės trečiosios knygos „krikštynos"Irenos Arlauskienės trečiosios knygos „krikštynos"Irenos Arlauskienės trečiosios knygos „krikštynos"Irenos Arlauskienės trečiosios knygos „krikštynos"

Spausdinti
Facebook komentarai