Šilutės bibliotekos atstovė – tarptautinėje bibliotekininkų konferencijoje Keiptaune

Šilutės bibliotekos atstovė – tarptautinėje bibliotekininkų konferencijoje Keiptaune2015 m. rugsėjo 17 d., Dalia Vasiliauskytė

Rugpjūčio antroje pusėje Keiptaune (Pietų Afrikos Respublika) vyko kasmetinis pasaulinis bibliotekininkystės ir informacijos kongresas – 81-oji tarptautinė bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) generalinė konferencija ir asamblėja, kurios tema „Dinamiškos bibliotekos: prieinamumas, plėtra ir transformacijos” (Dynamic Libraries: Access, Development and Transformation). Konferencijoje dalyvavo 8 atstovai iš Lietuvos bibliotekų, tarp kurių buvo ir Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus vyr. bibliotekininkė Dalia Vasiliauskytė. Jai Lietuvos kultūros tarybos nutarimu skirta edukacinė valstybės stipendija dalyvauti minėtoje konferencijoje.

 

Keiptaunas – miestas motina
Keiptauno miesto panorama į Stalo kalnąTaip jį dažniausiai vadina vietiniai, nes tai seniausias ir pirmasis Pietų Afrikos miestas, įkurtas europiečių. Keiptaunas yra ekonominis ir gamybos centras šalyje. Čia renkasi Valstybės parlamentas ir leidžiami šalies įstatymai. Tai daugiatautis miestas, vienas spalvingiausių pasaulyje, garsėjantis išskirtiniu kraštovaizdžiu. Stalo kalnas (Table Mountain) yra plokščias, amfiteatro formos ir iškilęs virš jūros lygio 1000 m. Tai vienas populiariausių turistų traukos centrų Afrikoje kartu su Liūto galvos (Lion’s head) kalva ir Velnio viršukalne. Šie gamtos objektai dominuoja miesto panoramoje. KeiptaunasMiestas didžiuojasi ir kitais objektais, gausiai lankomais turistų: Viktorijos ir Alfredo krantine (V&A), Robeno sala, kurioje kalėjo prezidentas Nelsonas Mandela. Laivu galima nuplaukti aplankyti ruonių ar pingvinų kolonijas, stebėti banginius. Visame pasaulyje Keiptaunas garsėja specifiniu Nyderlandų-Kapo architektūriniu stiliumi, kuriame sujungtos Nyderlandų, Vokietijos, Prancūzijos ir Indonezijos architektūrinės tradicijos. Neatsitiktinai šis miestas gavo galimybę surengti tarptautinę bibliotekininkų konferenciją.

 

IFLA generalinė konferencija ir asamblėja
Naujokų sesijaŠis kasmetinis pasaulinis bibliotekininkų renginys vyko moderniame daugiafunkciame konferencijų ir parodų centre (Cape Town International Convention Centre (CTICC). Prieš atidarymo ceremoniją pirmą kartą konferencijoje dalyvaujantiems delegatams surengta speciali „Naujokų sesija”, kurios metu jie pasveikinti IFLA prezidentės, IFLA organizacinio komiteto narių, pristatytos konferencijos programos sudedamosios dalys ir pamokyta, kaip iš konferencijos gauti daugiausiai naudos.
Atidarymo ceremonija prasidėjo energingu Pietų Afrikos aktorės, poetės Gcina Mhlophe pasirodymu, kurį lydėjo Afrikos peizažai, laukinės gamtos vaizdai. Konferencijos atidarymo ceremonijaAtidarymo metu atlikėja akcentavo, kad nors žmonės pamiršo, kad jie kilę iš Afrikos, bet jie vis tiek ras savo kelią atgal. Ši konferencija yra pirmasis žingsnis, todėl visi pasveikinti sugrįžę namo! Jaunųjų atlikėjų „The Mzansi Youth Choir” grupės pasirodymas pakėlė delegatus nuo kėdžių ir įsupo į afrikietišką ritmą. Atidarymo ceremonijos metu susirinkusius daugiau nei 3000 delegatų iš 112 pasaulio šalių pasveikino 2013–2015 metų kadencijos IFLA prezidentė Sinikka Sipliä, konferencijos organizacinio komiteto narės Ujala Satgoor bei Segametsi Molawa, Pietų Afrikos meno ir kultūros ministras Nathi Mthethwa bei kiti žymūs šalies žmonės.
Konferencijos atidarymasDelegatai iš viso pasaulio galėjo dalyvauti daugiau nei 200 sesijų, plenarinių posėdžių, diskusijose ir kt. Čia pristatytos ir aptartos įvairios su bibliotekininkyste susijusios temos. Pranešimus skaitė atstovai iš įvairių pasaulio šalių. Nemažai pranešimų buvo skirta inovatyvioms veikloms bibliotekose pristatyti, informacijos prieinamumo klausimams, informaciniam raštingumui, kalbėta apie specialiųjų lankytojų poreikių tenkinimą, pasitelkiant naująsias technologijas. Specialistai dalinosi darbo su jaunimu, paaugliais, vaikais patirtimi, užtikrinant jų kūrybinę ir saviraiškos laisvę.
Konferencijos metu veikė tarptautinė paroda. Jos organizatoriai kvietė apsilankyti ekspozicijose, kuriose įmonės, įvairios organizacijos, bibliotekos pristatė naujas skaitmeninimo paslaugas, leidybinius projektus, informacinius portalus ir pan. Su delegatėmis iš NigerijosBibliotekininkų iš viso pasaulio laukė specialus kultūrinis vakaras, kuris leido delagatams iš arčiau susipažinti su konferencijos šeimininkės, Pietų Afrikos Respublikos, muzika, choreografija, kulinarija ir pan.
Konferencijos metu šilutiškė bibliotekininkė pristatė delegatams informacinę medžiagą apie Šilutės Fridricho Bajoraičio viešąją biblioteką, veiklas, įdomiausius ir reikšmingiausius organizuojamus renginius, darbą su skaitytojais, tarptautinį bendradarbiavimą. Aktyviai dalyvauta sesijose, diskusijose, parodose, klausytasi pranešimų atstovaujamai bibliotekai aktualiomis temomis.

 

Įsimintiniausi konferencijos pasiūlymai
Konferncijos pranešimasSesijoje „IFLA rinka – WOW faktorius! Kas daro viešąją biblioteką ypatinga?” pranešėjai diskutavo kartu su susirinkusiais delegatais, ar biblioteką ypatingą daro jos pastatas, vieta, darbuotojai, paslaugos, lankytojai, ar viso to kombinacija. Carole Bloch iš Pietų Afrikos savo pranešimu delegatus supažindino su bibliotekų ir bibliotekininkų vaidmeniu šalyje vykdomoje kampanijoje „Skaitymas dėl malonumo”. Šia kampanija šalies bibliotekos, organizuodamos įvairius renginius, akcijas ir pan., siekia iš naujo uždegti vaikų, jaunimo, suaugusiųjų ir senjorų aistrą pasakojimams bei knygų skaitymui. Tai vykdoma dėl to, kad Pietų Afrikos mokyklose ir ne tik mažai dėmesio skiriama knygų skaitymui ir tai yra didelė socialinė problema šalyje. Bibliotekos prakybos centre pristatymas (Suomija)Atstovės iš Espoo miesto bibliotekos (Suomija) pristatė unikalų projektą – bibliotekos įkėlimas į jungtinį paslaugų centrą, kuriame be bibliotekos paslaugų miesto gyventojams bus teikiamos sveikatinimo paslaugos, įkurti sveikatos centrai, parduotuvės ir kt. Ši biblioteka neįprastoje vietoje duris atvers 2016 m. Toks sprendimas iškelti biblioteką į prekybos centrą, manoma, pritrauks į biblioteką žymiai daugiau lankytojų. Daug žinių suteikė atstovės iš Keiptauno Theresa Denton pranešimas „Partnerystė: sėkminga strategija bibliotekoms”. Pranešėja nagrinėjo būdus, kaip partnerystė gali prisidėti prie bibliotekų paslaugų sėkmės. Savo teiginiais ji įrodinėjo, kaip sėkmingai partnerystė gali prisidėti transformuojant bibliotekos pasaulį. Atsižvelgiant į šiuolaikinius finansavimo suvaržymus, tai geriausiai galima padaryti bendradarbiaujant su kitomis vietos organizacijomis, bendruomenėmis, verslo įmonėmis ir kt.
Akimirka iš konferencijosKonferencijoje nemažai dėmesio skirta „žaliųjų bibliotekų” projektams – tai tvarių ir ekologiškų bibliotekų projektai. Tokios valstybės kaip Brazilija, Kenija, Kroatija pristatė, kaip jiems pavyko įgyvendinti projektus, kurių metu buvo pastatytos bibliotekos panaudojant ekologiškas medžiagas, savaime atsinaujinančius išteklius, pavyzdžiui, saulės energiją elektrai gaminti. Bibliotekose net baldus siekta padaryti iš medžiagų, nekenkiančių aplinkai ir aplinkiniams.
Bibliotekininkai diskutavo apie paslaugas, skirtas socialinės atskirties žmonėms. Nancy Bolt iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) pranešime palietė itin aktualią temą apie benamius JAV, kalbėjo, kaip žmonės tampa tokiais, kaip jie išgyvena šiuos potyrius. Ji pristatė, koks bibliotekų vaidmuo padedant benamiams, aptarė su kokiais iššūkiais dažniausiai susiduriama. Atstovas iš Kinijos Raymond Pun pristatė bibliotekininko patirtį aptarnaujant žmones, turinčius psichikos sutrikimų (nuo asmenų su polinkiu į savižudybę iki persekiotojų) ir dalijosi patirtimi, kaip spręsti darbe iškylančias problemas. Paliesta tema ir apie vyresnio amžiaus žmonių, sergančių demencija, įtraukimą į bibliotekų veiklą, panaudojant naujas technologijas ir kompiuterinius žaidimus, pavyzdžiui virtualų boulingą. Šią temą plačiau pristatė norvegė Lena Hillestad. Tokios veiklos sudaro galimybę tiek fiziškai, tiek protiškai aktyvia veikti. Tai ypač svarbu šia liga sergantiems asmenims. Biblioteka projektą įgyvendina bendradarbiaudama su sveikatos priežiūros įstaigomis ir slaugos namais.
Akimirka iš konferencijosKonferencijoje daug dėmesio skirta informaciniam raštingumui. Vienas iš efektyviausių pranešimų buvo psichologo-bibliotekininko Klaus U. Werner iš Berlyno (Vokietija) pranešimas „Skaitymas balsu, kaip nematerialus kultūros paveldas: Vokietijos iniciatyva remti raštingumą, skaitymą ir bibliotekas visame pasaulyje”. Pranešime iškelti klausimai: ar pasaulyje garsiniam skaitymui iškilo pavojus; ar jį jau reikia gelbėti nuo išnykimo; ar mes, bibliotekininkai, padarėme pakankamai, kad skatintume žmones skaityti balsu bibliotekose ir mokyklose, organizuojant skaitymo konkursus. Apie šiuos ir daugiau klausimų diskutuota pranešimo metu, nes garsinis skaitymas sukuria specifinę socialinę padėtį: fizinį artumą ir emocinį ryšį tarp tėvų ir vaikų, tarp mokytojo ir mokinių, bibliotekininko bei mažųjų bibliotekos lankytojų ir ne tik. Atstovai iš Abu Dabio (Jungtiniai Arabų Emyratai) pristatė, kaip jų miesto bibliotekos persikelia į kitas erdves, kur renkasi daugiausiai žmonių: prekybos centrai, viešieji parkai ar paplūdimys.
Akimirka iš konferencijosKonferencija vyko Afrikos žemyne, todėl dauguma pranešimų buvo susiję su afrikiečiams aktualiomis problemomis: bibliotekų trūkumas, mažas finansavimas, nedidelis gyventojų domėjimasis bibliotekų veikla, skurdi skaitymo kultūra.
Ilgam įsimintinus įspūdžius paliko aplankytos bibliotekos už Keiptauno ribų. Aplankyta unikali Windmeul pagrindinės mokyklos biblioteka, įsikūrusi konteineryje. Nors ši biblioteka neįprasta iš išorės, viduje ji tikslingai išplanuota ir pritaikyta moksleivių poreikiams. Vėliau aplankyta Paarl miesto viešoji biblioteka, kurioje darbuotojai pristatė veiklas, darbą su lankytojais, teikiamas paslaugas.
Konferencijos uždarymo metu pristatyta naujoji 2015–2017 metų kadencijos IFLA prezidentė Donna Scheeder (JAV), kuri savo kalba ragino delegatus veikti „kuriant pokyčius kartu”, o visi delegatai pakviesti 2016 metais atvykti į 82-ąją konferenciją, vyksiančią Kolumbo mieste (Ohajo valstija, JAV).
Galimybė dalyvauti 81-ojoje IFLA konferencijoje suteikė galimybę įgyti tarptautinės patirties, susipažinti su įvairiais žmonėmis iš viso pasaulio, pamatyti reikšmingiausius bibliotekose atliktus darbus, įgyvendintus projektus, plačiau sužinoti apie bibliotekų veikloje taikomas naujoves bei šiuolaikines skaitmenines technologijas.

Akimirka iš konferencijos uždarymoAkimirka iš konferencijos uždarymoAkimirka iš konferencijosAkimirka iš konferencijos uždarymoAkimirka iš konferencijosNaujokų sesijaAkimirka iš konferencijos atidarymoAkimirka iš konferencijosAkimirka iš konferencijosLietuvos delegacija konferencijojeAkimirka iš konferencijosBiblioteka konteineryjeBiblioteka konteineryjePaarl miesto viešoji bibliotekaPaarl miesto viešoji bibliotekaPaarl miesto viešoji bibliotekaAkimirka iš konferencijosIFLA stipendininkės  Dalia, Neringa, Regina, Laura

Spausdinti
Facebook komentarai