Žemaičių Naumiestyje lankėsi literatūrinio rudens dalyviai

Žemaičių Naumiestyje lankėsi literatūrinio rudens dalyviai2015 m. rugsėjo 18 d., Žemaičių Naumiesčio filialo informacija

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale rugsėjo 10 dieną svečiavosi literatūrinio rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…’2015″ dalyviai: lietuvių literatūros tyrinėtoja, pedagogė, habilituota socialinių mokslų daktarė, profesorė Ona Danutė Klumbytė ir pedagogas, kraštotyrininkas Petras Čeliauskas. Svečiai susitiko su gausia Žemaičių Naumiesčio bendruomene ir dalyvavo pokalbyje ,,Paribių kultūrų klodai ir įdomybės literatūroje.” Abu svečiai susiję su Švėkšna, o Švėkšna ir Žemaičių Naumiestis – paribio miesteliai, panašūs savo istorija.

Pradėdamas pokalbį, kraštotyrininkas Petras Čeliauskas pastebėjo, kad paribys yra nestabiliausia ten gyvenantiems žmonėms vieta, bet kartu tai yra ir vertybė. Paribio žmonės kontaktuodami su kitomis kultūromis tampa turtingesni, įdomesni kitiems. Pritardama Petro Čeliausko išsakytai nuomonei, profesorė Ona Danutė Klumbytė pastebėjo, kad paribio kultūrų bruožus atspindi pasaulio literatūra. Ši literatūra susijusi su atmintimi, su istorija, išsaugota vyresniosios kartos prisiminimuose. Be jų išties neišsiverstume. Kaip tokios literatūros pavyzdžius, profesorė rekomendavo perskaityti Nobelio premijos laureato Giunterio Grasso knygą „Krabo žingsniu”, nagrinėjančią Vokietijoje iki šiol apeinamą Rytų Prūsijos bėglių naikinimo temą, Kosto Kauko apybraižas apie lietuvininkų tragediją.
Atsisveikindami svečiai linkėjo jaunajai kartai domėtis savo krašto kultūros istorija, jos ypatumais. Kraštotyrininkas Petras Čeliauskas bibliotekai padovanojo savo naujausią knygą „Švėkšnos „Saulė”: gimnazijos 100 metų jubiliejų pasitinkant”.

Žemaičių Naumiestyje lankėsi literatūrinio rudens dalyviai

 

Spausdinti
Facebook komentarai