Virvelinės keramikos edukacija Kintų bibliotekoje

SAM 86542015 m. spalio 8 d., Vaida Nausėdaitė

Spalio 6 d. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filiale, vykdant projektą „Bendruomenės „HUB’as” bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą”, surengta virvelinės keramikos edukacinė popietė „Kūrybiškumo kodas: veju veju virvelę” Kintų pagrindinės mokyklos 1–2 klasių mokiniams (mokytojos Vida Viršilienė, Irena Šerkienė). Popietę vedė vietos amatininkė, keramikė Šalnė Valčiukienė.

Minint Lietuvos etnografinių regionų metus pasirinkta būtent virvelinė keramika, nes tai vienas iš senųjų Mažosios Lietuvos amatų. Susipažinę su šio amato istorija, molio savybėmis mokinukai kibo į darbą. Antrokai jau ir anksčiau buvo lipdę įvairius darbelius iš molio (šiuo metu Kintų bibliotekoje veikia 2 klasės mokinių keramikos darbų paroda „Marių dugne”), o daugumai pirmokų tai buvo pirmasis prisilietimas prie molio. Kiekvienas bandė sukti virveles, vėliau iš jų lipdė indelius – kas pieštukinę, kas dėžutę papuošalams ar kitoms smulkmenėlėms. Darbeliams dekoruoti vaikai naudojo paprasčiausias priemones – šiaudelius, dantų krapštukus, pynė molio virvelių kaseles ar prilipdė ąseles.
Popietės metu vaikai ugdė kūrybiškumą, kruopštumą, mokėsi dirbti komandoje – ne tik savarankiškai gamino iš molio virvelių indelius, bet ir padėjo bei rūpinosi vieni kitais. Kam sunkiau sekėsi, į pagalbą skubėjo mokytojos ir bibliotekininkės.
Išdegus mokinių molinukus, jie bus eksponuojami Kintų bibliotekoje. Popietės dalyviai nuoširdžiai dėkojo keramikei Šalnei Valčiukienei ir laukia naujų susitikimų.

SAM 8644

SAM 8649

SAM 8655

SAM 8642

Spausdinti
Facebook komentarai