Savo saviraiškos kodą bibliotekoje gali atrasti kiekvienas

Savo saviraiškos kodą bibliotekoje gali atrasti kiekvienas2015 m. lapkričio 13 d., Dalia Vasiliauskytė

Lietuvos viešosios bibliotekos (45) kartu su partneriais įgyvendina Martyno Mažvydo bibliotekos inicijuojamo projekto „Bibliotekos pažangai’ 2″ ir Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamus projektus, orientuotus į vietos bendruomenių gyvenimo kokybės gerinimą. Šios iniciatyvos padeda bibliotekoms pritaikyti savo veiklą prie kintančių vietos bendruomenių poreikių ir spręsti joms aktualias problemas inovatyviais metodais.
Šį pavasarį nacionalinio projekto „Bibliotekos pažangai’ 2″ ekspertai skyrė maksimalų finansavimą Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektui „Bendruomenės „HUB’as” bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą”.

Dar šių metų sausį rajono Savivaldybės taryba pritarė, kad F. Bajoraičio viešoji biblioteka dalyvautų projekte „Bibliotekos pažangai’ 2″, sutiko būti partnere bei prisidėti prie projekto 10 % tinkamų finansuoti išlaidų, kurių nepadengia projekto finansavimas.
Savo saviraiškos kodą bibliotekoje gali atrasti kiekvienasEsminis projekto „Bendruomenės „HUB’as” bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą” tikslas – skatinti bendruomenės narių kūrybinę saviraišką ir motyvaciją, tobulinant esamas ir kuriant naujas žinių edukacijos, neformalaus ugdymo paslaugas bibliotekoje. Įgyvendinant projekto tikslą Šilutės viešoji biblioteka įsigijo nemažai naujos įrangos: 3D spausdintuvą, interaktyvią lentą su interaktyvių pamokų paketais (Anglų kalba (2 kl.), Gamta ir žmogus (6 kl.), Biologija (7, 8 kl.), Istorija (7 kl.), Lietuvių kalba (9 kl.), 2 klasių pradinio ugdymo integruotų lietuvių kalbos, matematikos, pasaulio pažinimo pamokų kursai, 4 klasių pradinio ugdymo integruotų lietuvių kalbos, matematikos, pasaulio pažinimo pamokų kursai, Ritės Bitės muzikos pamokėlės), elektroninio konstravimo ir programavimo klases pradedantiesiems ir pažengusiems su konstruktorių rinkiniais, mokomąją programinę įrangą su licenzija, aktyvaus atsakymo sistemą „Active Vote”. Iš Šilutės rajono savivaldybės skirtų lėšų biblioteka įsigijo planšetinius kompiuterius „iPad” bei elektronikos konstruktorius, susidedančius iš magnetinių kaladėlių.
Savo saviraiškos kodą bibliotekoje gali atrasti kiekvienasNorėdami tinkamai vykdyti projekto veiklas su nauja įranga šilutiškiai bibliotekininkai dalyvavo ne vieneriuose kvalifikacijos kėlimo mokymuose. Pirmiausiai Šilutės, Gargždų ir Pagėgių viešųjų bibliotekų bibliotekininkai mokėsi naudotis interaktyvia lenta su interaktyvių pamokų paketais. Bibliotekininkai mokymuose įgijo žinių apie „Promethean” įrangos ir „ActivInspire” programos galimybes ir gebės jas pritaikyti darbe, kuriant aktyvią ir įdomią edukacinę aplinką. Mokytojai su moksleiviais yra kviečiami į užsiėmimus „Multimedijos kodas” bibliotekoje ir vesti pamokas pažangiomis priemonėmis netradicinėje aplinkoje įvairaus amžiaus mokiniams.
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkai jau yra įgiję įgūdžių naudotis programine įranga, skirta 3D objektams modeliuoti, ir spausdintuvu „Ultimaker 2″ bei „LEGO EV3 robotais”. Apmokyti bibliotekos darbuotojai, talkinant savanoriams, jau vykdo šiuolaikinėmis informacinėmis technologijomis paremtą edukacinę veiklą bibliotekoje veikiančiame bendruomenės „Hub’e” „Atrask savo saviraiškos kodą”. Savo saviraiškos kodą bibliotekoje gali atrasti kiekvienasKiekvieną ketvirtadienį moksleivių grupė čia renkasi mokytis roboto konstravimo ir programavimo pradmenų, programavimo galimybių. Konstruojami judantys, reaguojantys į aplinką, skleidžiantys įvairiausius garsus ir kovojantys vienas prieš kitą robotai. Robotukai – puiki priemonė sujungti įvairias mokslo kryptis: inžineriją, fiziką, matematiką, informatiką. Visi, norintys dalyvauti „Elektronikos kodo” užsiėmimuose, turi užpildyti registracijos anketą, esančią viešosios bibliotekos tinklalapyje.
Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko mokymai bibliotekos darbuotojams „Planšetinių kompiuterių „iPad” naudojimosi pagrindai”, kurių metu dalyviai mokėsi naudojimosi šiais įrenginiais pagrindų: kalbos, interneto, saugumo ir kt. nustatymų, programėlių siuntimo bei fotografavimo ir filmavimo funkcijų, tekstinio dokumento kūrimo programėle „Pages”, skaidrių kūrimo programėle „Keynote”, vyko filmukų bei vaizdo pristatymų montavimas.
Savo saviraiškos kodą bibliotekoje gali atrasti kiekvienasPasitelkus neseniai gautą aktyvaus atsakymo sistemą „Active Vote” bibliotekoje bei jos filialuose vyksta protų turnyrai, žinių lygos, interaktyvios viktorinos.
Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka nuo 2015 m., vykdydama projektą „Bendruomenės „HUB’as” bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą”, pradeda kurti elektroninį leidinį „Šilutės šimtmečio žmonės”. Jame bus pateikiamos rajono žymių asmenų biografijos (nuo 1918 m. iki dabar). Šiame leidinyje norima pateikti kuo tikslesnę ir išsamesnę informaciją apie žinomus Pamario kraštiečius. Bibliotekos kolektyvas prašo šilutiškių pagalbos rengiant minėtą leidinį. Siūlykite į leidinį įtraukti tuos Pamario bendruomenės žmones, kurie, Jūsų nuomone, yra verti Šilutės šimtmečio žmogaus vardo. Jeigu neprieštaraujate, jog Jus įtrauktume į leidinį, maloniai prašome atidžiai atsakyti į anketą, esančią viešosios bibliotekos tinklalapyje ir pateikti tikslius biografinius duomenis apie save. Anketoje užfiksuota informacija bus apdorota, papildyta bibliotekos kraštotyros fondo dokumentų duomenimis ir paskelbta el. leidinyje. Anketą sudarė Šilutės rajono savivaldybės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojai. Iš anksto dėkojame už atsakymus ir pateiktus siūlymus. Jei kilo neaiškumų, skambinkite telefonu 8 441 77 137, rašykite el. paštu zanetaj@silutevb.lt, arba užsukite į Šilutės F. Bajoraičio viešąją biblioteką (Tilžės g. 10, I a.).
Šilutiškiai ir miesto svečiai, norintys išmokti naudotis minėta modernia įranga, kviečiami bibliotekoje veikiančioje erdvėje susitikti, eksperimentuoti, kurti idėjas ir jas įgyvendinti, dalintis žiniomis, mokytis ir mokyti, daryti tai, kas labiausiai patinka. Čia kiekviena savaitės diena, nuo pirmadienio iki penktadienio, užpildytos skirtingomis neformalaus ugdymo veiklomis, skirtomis tiek mažiems, tiek dideliems. Prisijunkite!

Savo saviraiškos kodą bibliotekoje gali atrasti kiekvienasSavo saviraiškos kodą bibliotekoje gali atrasti kiekvienasSavo saviraiškos kodą bibliotekoje gali atrasti kiekvienas

Spausdinti
Facebook komentarai