Bibliotekininkai baigė vykdyti projektą „Tarptautinis literatūrinis ruduo „Prisijaukinkim žodį, paukštį debesį…“

00292015 m. lapkričio 19 d., Nijolė Budreckienė

Kaliningrado (Rusija) apskrities A. P. Gaidaro vaikų bibliotekoje ir Kaliningrado municipalinės bibliotekos miesto filiale Nr. 4 pristatytas Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos parengtas projektas „Tarptautinis literatūrinis ruduo „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…“, kurį finansavo Lietuvos kultūros taryba. Projekto  tikslas – skleisti šilutiškių ir kraštiečių literatūrinę kūrybą Pamaryje, šalyje ir tarptautinėje erdvėje. Surengti literatūriniai skaitymai „Žodžiai – tik amžinas žaismas”, dalyvaujant šilutiškiui poetui Marijui Budraičiui ir Kaliningrado Liudviko Rėzos lietuvių kultūros draugijos literatams.

Marijus kaliningradiečiams pristatė ir skaitė savo kūrybą, anotuotą rusų kalba.  Liudviko Rėzos lietuvių kultūros draugijos nariai ir literatai ne tik pateikė įvairių juos dominusių klausimų, bet ir patys aktyviai dalyvavo skaitymuose, dovanojo Šilutės bibliotekai savo išleistų knygų.

Kolegas bibliotekininkus bei susirinkusius renginio dalyvius pirmiausia pasveikino Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė, kuri pasidžiaugė ilgamete ir produktyvia partneryste su šiomis aktyviai veikiančiomis Kaliningrado bibliotekomis ir Liudviko Rėzos lietuvių kultūros draugija.

Kolegos kaliningradiečiai mūsiškius pasveikino su praėjusiu bibliotekos 70-uoju jubiliejumi, o šilutiškiai savo ruožtu kolegoms pristatė šios šventės filmuotą medžiagą „Biblioteka – durys, atviros visiems“.

Susipažinta su A. P. Gaidaro  vaikų bibliotekos elektronine knygų išdavimo sistema, kuri veikia tik nuo 2014 metų.  Kaliningrado bibliotekininkams ir lietuvių bendruomenei pristatytas naujas šilutiškių vykdomas „Bibliotekos pažangai‘2“ projektas „Bendruomenės „Hub‘as“ bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą“, papasakota apie galimybes  teikti naujas paslaugas: robotikos užsiėmimus su elektroninių konstruktorių rinkiniais, 3D modeliavimą, žinių turnyrų organizavimą su balsavimo įranga.

A. P. Gaidaro vaikų bibliotekos lankytojams atidaryta ir pristatyta (lietuvių ir rusų kalbomis) dailininkės, šilutiškių kraštietės Sofijos Vasilenkaitės-Vainilaitienės vaikų knygų iliustracijų paroda „Saulė sodą pasodins“, sulaukusi išskirtinio ne tik mažųjų lankytojų dėmesio. Parodos pristatymo metu papasakota dailininkės, gimusios Šilutės rajone, Bikavėnų kaime, biografija bei apžvelgti svarbiausi kūrybos momentai. Menininkė audžia gobelenus bei iliustruoja knygas. „Grafika man padeda tobulinti piešinį, o tekstilė suteikia galimybę jį savaip praturtinti. Baigus kilimą, norisi imtis iliustracijų ir atvirkščiai…“, – teigia ji. Renginio dalyviams papasakota apie dailininkės iliustruotas knygas, kurios buvo įvertintos bronzos medaliu tarptautinėje erdvėje ir diplomais Lietuvos konkursuose. Parodoje eksponuoti autorės piešiniai itin aiškūs, lyriški, spalvingi. Jos piešiniais yra iliustruotos Martyno Vainilaičio, Eduardo Mieželaičio, Petro Cvirkos, Janinos Degutytės, Leonardo Žitkevičiaus ir kitų poetų bei rašytojų vaikams skirtos knygos.

Liudviko Rėzos lietuvių kultūros draugijos narius domino surengta vienos dienos literatūros paroda „Šilutiškių kūrybos aruodai 2013–2015“, pristatanti Šilutės literatūrinio rudens konkurso dalyvių kūrybą. Informacija apie penktąją tradicinę literatūrinio rudens šventę-konkursą „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…“, sukvietusią į vieną būrį šilutiškius ir iš Šilutės krašto kilusius ar kitaip su juo susijusius literatūrinės kūrybos autorius (prozininkus, poetus, literatūrologus, vertėjus), apie šiais metais antrą kartą įteiktą pirmojo Mažojoje Lietuvoje knygynėlio įkūrėjo Fridricho Bajoraičio literatūrinę premiją už brandžią poezijos ar prozos knygą plačiai paskleista tarp lietuvių, gyvenančių Kaliningrade. Savo ruoštu Kaliningrado bibliotekininkai supažindino šilutiškius su vykdomais ypač kūrybiškais ir inovatyviais projektais vaikams, skirtais Skaitymo skatinimo, kultūros ir literatūros metams aktualizuoti.

Šilutiškiai bibliotekininkai apsilankė Sovetsko (Rusija) miesto Isaako Jakovlevičiaus Rutmano centrinėje bibliotekoje, kurios direktorė Utkina Galina Aleksandrovna ir kolektyvas pasidalino patirtimi vykdant projektą „Kūrybos abėcėlė“, skirtą trečiojo amžiaus žmonių kompiuterinio raštingumo mokymams. Šį projektą finansavo verslininkų Genadijaus ir Jelenos Tymčenkų fondas. Viešnagės metu kalbėta apie tolimesnes partnerystės galimybes. Plėtojant kultūrinius ryšius aptartos perspektyvos dėl filosofo, rašytojo, publicisto, kultūros veikėjo Vydūno (Vilhelmo Storostos) 150-ųjų gimimo metinių jubiliejaus paminėjimo bei keliaujančios parodos iš Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Knygos muziejaus fondų eksponavimo Sovetsko miesto centrinėje bibliotekoje. Svarstyta galimybė keistis knygos renginiais.

0011

0017

0021

0022

0026

0030

0040

0044

 0045

Spausdinti
Facebook komentarai