Knygos bibliotekoje atgijo spalvomis

14

Antradienio pavakarę literatūros mėgėjai rinkosi į Šilutės Fridricho Bajoraičio viešąją biblioteką, kur prasidėjo kūrybinių užsiėmimų ciklas „Kai knygos atgyja spalvose…“.Šių užsiėmimų esmė – atsižvelgdami į iš anksto numatytą temą dalyviai atsineša po prozos ar poezijos knygą, susitikimų metu skaitomos knygų ištraukos, dalijamasi įžvalgomis, diskutuojama, vėliau iškilusios mintys ir vaizdiniai išreiškiami kūrybinėse dirbtuvėse ant įvairios materijos: drobės, popieriaus, keramikos.
Pirmojo susitikimo tema – meilė. Paaiškėjo, kad dalyviams nebuvo lengva išsirinkti kūrinį, kuris geriausiai atspindėtų šį jausmą. Juk meilė gali būti įvairi, kiekvienam šis žodis sukelia skirtingas asociacijas: gali būti meilė žmogui, gyvūnui, gamtai, meilė gyvenimui, darbui, menui… Susirinkusieji skaitė knygų ištraukas, citavo rašytojų mintis, samprotavo, kas tai yra meilė, iš ko ji susideda, kokios ji spalvos ir formos. Buvo prisiminta, kad senovės graikai meilei nusakyti turėjo net keturis žodžius: storge (natūralus prisirišimas), eros (seksualinis geismas), filia (draugystė) ir agape (tyra, pasiaukojanti meilė). Tikriausiai dėl to, kad meilė tokia įvairialypė, sunku ją tiksliai apibūdinti, apčiuopti, įsprausti į konkrečias sąvokas ir rėmus.
Netrukus susirinkusiųjų laukė dar viena užduotis – pavaizduoti meilę spalvomis ant drobės. Minutėlę kitą pamąstę, visi kibo į darbą. O meilė, pasirodo, nesusideda vien iš raudonos ir rožinės spalvos. Meilėje slypi visa spalvų paletė! Vieni piešė į saulę skriejančią paukštę, kiti – gėlelę, tarp žemės ir dangaus besiplaikstantį pienės pūką, treti – židinį, kurį reikia nuolatos kurstyti. Visi darbai buvo unikalūs, bet visi ruseno meile.
Kitą mėnesį jau lauks nauja tema. Į kūrybinius susitikimus, vyksiančius aštuonis kartus, dalyviai registravosi iš anksto. Užsiėmimai „Kai knygos atgyja spalvose…“ vedami vykdant projektą „Prie knygos versmės…“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos.

13 12

Spausdinti
Facebook komentarai