Kultūros pynė Juknaičių ir Pašyšių bibliotekose

P1011060

Lietuvos bibliotekininkų draugija balandžio 23–29 dienomis skelbia 16-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę ,,Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“. Visuomenės ateitis priklauso nuo to, kaip puoselėjama istorija, pilietiškumas, pagarba kalbai, papročiams ir kultūrai. Kas atspindi mūsų istorijos vingius? Kur susilieja žmonių išgyvenimai? Viskas susipina kūryboje, viskas susilieja vienoje pynėje – istorijoje, literatūroje, dailėje.

Balandžio 22 d. Nacionalinė bibliotekų savaitė paminėta Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių ir Pašyšių filialuose. Pedagogė, kraštotyrininkė, rašytoja Edita Barauskienė Juknaičių skaitytojams pristatė istorinį romaną „Žodi, nekrisk ant akmens“. Ši knyga – apie pirmosios lietuviškos knygos sudarytoją ir autorių Martyną Mažvydą. Autorė skaitytojui pasakoja: „Kol kas dar niekas nežino, kada Mažvydas gimė ir kur jis išvydo šį pasaulį – galima tik numanyti… Niekas nenutapė Mažvydo portreto, ir mes nežinome jo veido bruožų nei akių spalvos, bet mes galime pamatyti tuos kalnus ir daubas, tuos šaltinius ir upelius, kuriuos kadaise savo žvilgsniu nuglostė Mažvydo akys.“ Rašyti apie Martyną Mažvydą reikia turėti drąsos. E. Barauskienei tos drąsos suteikė meilė gimtajam kraštui bei jo žmonėms.

Pašyšiuose autorė dalyvavo diskusijoje ,, Istorijos, literatūros ir dailės pynė“. Bibliotekininkė pristatydama viešnią trumpai apžvelgė jos kūrybos ir gyvenimo faktus. Pasidžiaugta, kad rašytojos biografijoje minimi ir Pašyšiai, nes vienerius metus autorė mokytojavo Pašyšių mokykloje.

E. Barauskienė apžvelgė savo kūrybos kelią, pristatė išleistas knygas. Savo kūryboje pasirinkusi istorines temas ir ryškias asmenybes, dariusias ir vis dar darančias įtaką mūsų kultūros, literatūros ir tautos istorijai, autorė ne vienerius metus kaupia ir tyrinėja istorinius šaltinius, susiujusius su Mažosios Lietuvos etnografiniu regionu. Susitikimo metu rašytoja pabrėžė liuteronų kunigų įtaką puoselėjant lietuvybę, priminė lietuviško žodžio raidą.

Naujausiame E. Barauskienės romane „Tolminkiemio sodininkas“ atkuriamas XVIII a. Rytų Prūsijos politinis, socialinis ir tautinis gyvenimas, atskleidžiama Kristijono Donelaičio aplinka, jo šeimos, giminės likimas. Už šį romaną 2015 m. autorė išrinkta Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos organizuojamo literatūrinio rudens-konkurso „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…“ laureate. Šiuo metu rašytoja renka medžiagą knygai, kurioje per šeimos liniją atsispindėtų dviejų etnografinių regionų kultūriniai skirtumai.

Žodžiais išsakyti savo jausmus daug paprasčiau, daug paprasčiau ir juos suprasti, o kiek reikia įdėti pastangų norint kažką pasakyti spalvomis. Apie tai diskutuota su kitu renginio svečiu – tautodailininku, Lietuvos tautodailininkų sąjungos nariu Edmundu Armonu. Gimęs ir užaugęs Šakių rajone, nuo 1979 m. gyvena ir dirba Šilutėje. Tapyti jis pradėjo nuo 1989 m. Pirmieji darbai iškeliavo į Vokietijos tapybos gerbėjų privačias kolekcijas. Vėliau kūryba pristatyta ir Vakarų Lietuvos galerijose. F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filiale eksponuojama devintoji autoriaus personalinių darbų paroda. Visi autoriaus darbai dvelkia jaukia šviesa, prasiskverbiančia pro laiko ratą. Jo drobėse išvystame senas miesto gatves, išgirstame iki skausmo pažįstamą jūros ošimą ,o simbolizmas, susijęs su būties paslaptimi, žvelgia į žmogaus sielos gelmes.

P1060288 P1060283 P1011055

Spausdinti
Facebook komentarai