Diskusija „Atversk knygą – atverk duris“

DSCF7032

Balandžio 23-iąją prasidėjo 16-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė bei UNESCO minima Pasaulinė knygos ir autorių teisių diena. Ši diena primena apie skaitymo kultūrą ir tradiciją, raštingumo, pažinimo svarbą, pagarbą knygai ir kūrėjui. Jos tema kartoja Bibliotekų metų šūkį „Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė”. Ta proga įvairias neformalias bendruomenes į biblioteką pakvietė Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialo bibliotekininkė.

Bibliotekoje vyko susitikimas-diskusija „Atversk knygą – atverk duris”. Diskusijos tikslas – atverti duris į žinias, įdomesnę bei rišlesnę kalbą, bendravimą nesivaržant. Knygos – tai daugiau, negu raidžių pilni puslapiai. Knygos – tai jėga, kuri žavi, įtraukia ir priverčia keistis. Skaityti, vartyti knygą, parašytą gimtąja kalba… Dabar net nesuvokiame, kaip tai svarbu.

DSCF8160Diskusijos metu išaiškėjo skirtingas dalyvių požiūris į knygas. Pagrindinė priežastis – amžius. Vyresnės skaitytojos dalinosi gražiais prisiminimais apie slaptai skaitytas knygas, norą pažinti pasaulį per istorijas, kurios joms atverdavo duris į kitą erdvę. O štai jaunimas turi kitą požiūrį – pasaulį jie pažįsta naudodamiesi technologijomis. Internete gausu naujienų, įdomybių, faktų ir knygos tarsi netenka pasaulio pažinimo funkcijos. Tik ar visada jauni žmonės žino, kad spausdintas žodis yra daug tikresnis už internete platinamą informaciją? Kaip atskirti, kur tiesa, o kur iškraipyti faktai? Šie klausimai privertė susimąstyti jaunosios kartos atstovus. Knygose faktai patikrinti laiko ir specialistų, tad buvo prieita prie išvados, kad vertingiau pasitikėti knyga. Vis dėlto norintiems atitrūkti nuo technologijų, stabtelėti ir pailsėti kitoje erdvėje, knyga – geriausias pasirinkimas. Tiek jaunimui, tiek vyresniems skaitytojams.

Susitikimas užbaigtas žodžiais „Atversk knygą ir atverk duris į ten, kur dar niekada nebuvai, apie ką net nesapnavai ir pajausk tai, ko niekada nejutai…”

Bibliotekininkės paraginti, skaitytojai suskubo rinktis knygų, kurias ramiai skaitys namuose. Stipri biblioteka – stipri visuomenė, bet be visuomenės palaikymo nesukurtume bibliotekos stiprybės, nes biblioteka – tai mes visi kartu! O bibliotekos lankytojams visą savaitę vyksta skaitymo akcija „Aklas pasimatymas su knyga”, kurios šūkis „Ateik, išsirink supakuotą knygą, perskaityk ir rekomenduok ją draugui”.

DSCF8180 (1) DSCF8174 DSCF0787

Spausdinti
Facebook komentarai