Aktorius Sigutis Jačėnas vaikams perdavė naują būdą įdomiai skaityti knygas

Saulina Grinčinaitienė, „Šilutės naujienos“

Vasara kartu su knyga. Tokią iniciatyvą sėkmingai šią vasarą įgyvendina visos šalies bibliotekos, minėdamos Bibliotekų metus. Juk skaitymas – prasmingiausios atostogos ir pats geriausias bendravimo būdas. Tai įrodė ir Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje apsilankę svečiai: Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos atstovė Ieva Mažeikaitė ir aktorius, vaikų geriausias draugas Sigutis Jačėnas.

IMG_1003

Šiemet S. Jačėnas su jaunaisiais skaitytojais sukūrė teatrėlį – vos per 2,5 valandos aktorius su vaikais perskaitė knygą „Atverk langelį“ ir ją inscenizavo. Tai galimybė vaikams ir skaityti, ir žaisti.

Apie projektą „Vasara su knyga“ papasakojo už jį Klaipėdos regione atsakinga koordinatorė,  Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos atstovė Ieva Mažeikaitė. Anot pašnekovės, birželio 1 d. pradėtas vykdyti visą šalį apimantis projektas yra skirtas Bibliotekų metams paminėti. Į projekto veiklas, kurios vykdomos visą vasarą, šalies mastu planuojama įtraukti apie 12 tūkstančių vaikų ir jaunimo. Būtent Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka ta proga šiemet ir inicijuoja akciją – kūrybines dirbtuvėles „Vasaros skaitytojų teatrėlis“. Jų metu vaikai kartu su aktoriumi S. Jačėnu skaito knygas, žaidžia teatrą, pasakoja ir dainuoja linksmą istoriją, kaip nykštukas Mikutis, pasidirbęs laivą, išsiruošė į kelionę aplink pasaulį.

Projekte dalyvaujantis aktorius S. Jačėnas apie šias kūrybines dirbtuvėles  kalba taip: „Gavau pakvietimą šiemet dalyvauti bibliotekininkų projekte „Vasara su knyga“. Pagrindinis sumanymas –  padėti vaikams atrasti malonumą skaityti, bendrauti ir šiuo džiugesiu pasidalinti su kitais.“ Beje, aktorius Šilutės vaikams jau gerai pažįstamas, nes čia lankosi jau ne pirmą vasarą. Anot jo, kiekvienoje vietoje, kur jis apsilanko su šiuo projektu, tenka susitikti su skirtingos pasaulėžiūros, amžiaus ir pomėgių vaikais Tad tenka daug improvizuoti. Šių metų vasaros skaitiniams S. Jačėnas neatsitiktinai pasirinko 1988 m. išleistą knygelę vaikams „Atverk langelį“ (autorė Helena Becherova).

IMG_0983

„Šioje knygoje slypi didžiulė prasmė, be to, ji labai smagi skaityti ir yra gana vasariška. Knygos pagrindinis veikėjas ieško draugo. Tiesa, iš pat pradžių jam nesiseka, o paskui jis išplaukia į kelionę aplink pasaulį ir suranda draugą. Tad, manau, kad čia ir slypi didžiulė prasmė. Juk iš tiesų mes kiekvienas visą gyvenimą ieškome draugo. Ar gali būti gražesnė vasariška knyga?“, – sako aktorius, linksmai šypsodamasis. O į klausimą, kaip pavyko praleisti pusdienį su jaunaisiais Šilutės bibliotekos skaitytojais, S. Jačėnas atsakė, kad apie tai turi spręsti į edukacinio užsiėmimo pristatymą atvykę dalyvių artimieji. Pavyko tikrai puikiai. Skirtingo amžiaus vaikai, iš pradžių skaitę knygelę prie stalo, jos istoriją perkėlė į bibliotekos Kultūrinę palėpę.

 

S. Jačėnas pasidalino savo pastebėjimais apie vykusius užsiėmimus: „Aš manau, kad pritaikęs teatre naudojamus metodus, padėjau vaikams iš naujo atrasti malonumą skaityti. Knygoje parašytos istorijos vizualizavimas – geras būdas ne tik skaityti sau, bet ir šalia esantiems draugams, mamoms ar tėčiams, kurie ateina pasižiūrėti, ką vaikai paruošė.“

Taigi „Vasaros skaitytojų teatrėlis“, aplankęs Klaipėdos, Kretingos, Skuodo, Tauragės bibliotekas, neaplenkė ir Šilutės, o jaunieji skaitytojai atrado džiaugsmą pajausti knygos personažo istoriją gyvai. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkai dėkingi Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos darbuotojoms už tai, kad jie ne pirmus metus džiugina Šilutės miesto bendruomenę nuotaikingais renginiais.

IMG_0971 IMG_0977 IMG_0972

Spausdinti
Facebook komentarai