Tarp dienos ir nakties, kur gyvenimas nuteka kaip upė…

sam_3871

„Tarp dienos ir nakties, kur gyvenimas nuteka kaip upė, kur užklumpa apmąstymų mūša, o paukštis kartoja savo giesmę, atvertusi vakaro knygą mergaitė atrado pasaulį, išleido žodžius, kurie nuskriejo į šviesą,  palietė baltą tylą ir aprašė žmonių likimus“ – tokiais žodžiais susitikimą  su žinoma mūsų krašto knygų autore, pedagoge Dalia Žibaitiene pradėjo Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filialo bibliotekininkė. Šiltą rugsėjo 16-osios popietę autorė poezijos ir prozos gerbėjams pristatė naujausią savo kūrybos knygą ,, Tarp dienos ir nakties“.

Gimusi ir augusi Jurbarke, nuo 1961 m. knygos autorė apsigyveno Šilutėje.  45 metus dirbdama mokytoja, meilę literatūrai įskiepijo ne vienam savo mokiniui. Nors kūrė visą gyvenimą, tačiau pirmąjį eilėraščių rinkinį „Paukštis giesmę kartos“ (1997) išleido tik nepriklausomoje Lietuvoje. Autorė prisipažino negalėjusi garbinti tarybinės santvarkos  dėl asmeninių skaudžių prisiminimų, kurie ją vijosi iš vaikystės.

„Tarp dienos ir nakties“ – dešimtoji autorės knyga. Eilėmis  ,,Apie orą“ autorė pasveikino visus susirinkusiuosius. D. Žibaitienė prisiminė, kad jos rengimas spaudai  Santariškių gydymo centre buvo tarsi tikslas, padėjęs įveikti visas ligos sukeltas negandas. Knygoje yra devyni skyriai. Kiekviename skyriuje kertelę savo jausmams atranda visi: skyrius „Į šviesą ir debesį“ primena jaunystės džiaugsmus, ,,Visai arti“ jaučiamos žmogaus ir gamtos sąsajos, ,, Ramybė jums“ – auka ir meilė Aukščiausiajam, „Po jų – tyla“ – eilėraščiai išėjusiems. Žmogus gyvena tarp dienos ir nakties, jo gyvenimo kelyje susipina džiaugsmas ir skausmas, meilė ir neapykanta, o braidydamas po vaikystė lankas ir jausdamas Nemuno vėsą išgirsti tikrąsias istorijas, tokias artimas  ir pažįstamas kiekvieno širdžiai. Šitą pojūtį sustiprina ir knygos iliustracijos – Dainos Vaitiekūnienės, D. Žibaitienės dukters, fotografijos. Jos tarsi  susipina su eilėraščiais, juos papildo.

Drauge su  poete knygos pristatyme dalyvavo ir jos knygų redaktorius – sutuoktinis  Anatolijus Žibaitis. Jis ne tik  šiltai ir nuoširdžiai atsiliepė apie D. Žibaitienės kūrybą, dalijosi savo prisiminimasis iš bendro gyvenimo, bet pristatė ir savo knygas. Tai daugiau istoriniai- dokumentiniai kūriniai apie jo šeimą, artimuosius, gimtąjį kaimą.

Susitikimo metu autorė  pristatė ir kitas savo kūrybos knygas,  dalijosi gyvenimo prisiminimais, atsakinėjo į susirinkusiųjų klausimus. Bibliotekininkė kartu su skaitytojais džiaugėsi poetės dovanotomis knygomis ir dėkojo už jaukias akimirkas. Vaišindamiesi žolelių arbata ir skanaudami obuolių pyragą visi jaukiai šnekučiavosi ir apžiūrinėjo Pašyšių bibliotekoje veikiančią kraštietės Violetos Harvey  fotografijų parodą ,, Tolima artima Portugalija“, kuri veiks iki spalio 5 dienos.

sam_3857 sam_3844 sam_3840

Spausdinti
Facebook komentarai