Donatas nesunkiai atranda bendrą kalbą su vaikais.

Mylimus mokytojus vaikai randa ne tik mokyklose: robotikos mokytoju tapęs bibliotekos darbuotojas užbūrė dešimtis mokinių

Bibliotekos darbuotojas Donatas Dobilinskas vaikus moko sparčiai Lietuvoje populiarėjančios disciplinos - robotikos.

Bibliotekos darbuotojas Donatas Dobilinskas vaikus moko sparčiai Lietuvoje populiarėjančios disciplinos – robotikos.

RŪTA EŽERINSKĖ, „Šilutės naujienos“

„Bendraudamas su vaikais negalvoju, kad esu viršesnis mokytojas, o jie – tik mokiniai. Visada stengiuosi surasti bendrą kalbą, noriu, kad jie nebijotų klausti, jeigu kažkas nepavyksta ar yra neaišku“, – sako 29-erių Donatas Dobilinskas – Šilutės viešosios bibliotekos darbuotojas, tapęs vaikų mylimu mokytoju.

Vaikus ir paauglius jis moko sparčiai Lietuvoje populiarėjančios disciplinos – robotikos. Kartą per savaitę jie pasineria į LEGO kaladėlių pasaulį – konstruoja robotus, priverčia juos judėti, paklusti tam tikroms komandoms, netgi vaikščioti laiptais.

Donatas kantriai rodo, aiškina, atsako, neatstumia ir nenuvilia – su vaikais elgiasi lyg su draugais. Todėl vaikų, norinčių lankyti robotikos būrelį, tiek daug, kad teko kurti naują grupę.

Donatas nesunkiai atranda bendrą kalbą su vaikais.

Donatas nesunkiai atranda bendrą kalbą su vaikais.

Turi daug naujų idėjų
Donatas gimė, užaugo ir iki šiol gyvena Šylių kaime (Gardamo seniūnijoje). Baigęs Vydūno gimnaziją, jis buvo išvykęs į Vilnių – Gedimino Donatas nesunkiai atranda bendrą kalbą su vaikais.
Technikos universitete studijavo informatikos inžineriją. Po bakalauro studijų pradėjo dirbti sostinėje, tačiau vėliau nusprendė grįžti į gimtuosius Šylius. Po kurio laiko jis rado skelbimą, kad Šilutės bibliotekai reikalingas apie kompiuterius nusimanantis darbuotojas.

Donato pareigų tikslus pavadinimas – bibliotekinių procesų automatizavimo inžinierius. Šis sudėtingas pavadinimas slepia darbą su kompiuteriais, jų tinklais. Donatas taip pat filmuoja ir fotografuoja bibliotekos renginius.

„Kartu su kolegomis savo žiniomis ir sugebėjimais bandome pagerinti bibliotekos įvaizdį, kurti įdomią veiklą“, – apie darbą sako jis ir džiaugiasi, kad čia išsipildo savirealizacijos lūkesčiai.

Šis darbas Donatui patinka ir dėl to, kad naujuose bibliotekos projektuose jis gali siūlyti savo idėjas. Pavyzdžiui, jis daug prisidėjo, kad Šilutėje atsirastų galvosūkių kambarys „Bebaimių 12“.

Šilutiškiai vieni iš nedaugelio gavo finansavimą

Robotikos užsiėmimų dalyvis Dovydas Macijauskas sukonstravo itin sudėtingą robotą, gebantį lipti laiptais.
Robotika apibrėžiama kaip disciplina, apimanti informatiką (ypač – jos dirbtinio intelekto pošakį), elektrotechniką ir mašinų gamybą. Donato vadovaujami mokiniai išmoksta sukurti judančius robotukus.

Robotikos užsiėmimų dalyvis Dovydas Macijauskas sukonstravo itin sudėtingą robotą, gebantį lipti laiptais.

Robotikos užsiėmimų dalyvis Dovydas Macijauskas sukonstravo itin sudėtingą robotą, gebantį lipti laiptais.

Kaip robotika atsirado Šilutės bibliotekoje?
D.Dobilinskas pasakojo, kad 2014 metais Lietuvoje startavo nacionalinis projektas „Bibliotekos pažangai 2“ projektas, kuris kvietė Lietuvos bibliotekas teikti įvairių projektų paraiškas.

Paraiškų vertinimo ekspertai maksimalų 45200 eurų finansavimą skyrė Šilutės F.Bajoraičio viešajai bibliotekai už projektą „Bendruomenės „HUB’as“ bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą“ (vadovė – bibliotekos direktorė Laima Dumšienė).

Donato indėlis į šį projektą: inovatyviausios įrangos pirkimas bibliotekai, robotikos pamokos vaikams,pavadintos „Elektronikos kodu“.

Biblioteka įsigijo 5 komplektus „LEGO Mindstorm EV3„ konstruktorių, iš kurių kuriami robotai (vienas komplektas kainuoja apie 400 eurų). Pirko ir papildomų detalių, kad būtų galima konstruoti sudėtingesnius robotus.

Pasak Donato, iš konstruktorių detalių galima surinkti norimą dirbinį ir tiesiog į jį žiūrėti, bet norint jį pajudinti, reikia užprogramuoti. Tai daroma naudojant kompiuterį arba planšetinį kompiuterį.

Šilutės biblioteka turėjo dešimties stacionarių kompiuterių klasę, todėl pagal projektą papildomai įsigijo planšetinių kompiuterių.

Tačiau kompiuteriai nepadės išjudinti robotų, jeigu apie tai nenusimanys pats žmogus. Donatas, tapęs robotikos mokytoju arba moderatoriumi, gilinosi į tą dalyką – mokymus vedė į Šilutės biblioteką atvykę atstovai iš Robotikos mokyklos.

Stengiasi nenuvilti vaikų
Pirmieji mokiniai į robotikos užsiėmimas buvo pakviesti praėjusių metų rugsėjį, ir susidomėjimas šia veikla nenutrūksta jau visus metus.

Dauguma robotų konstruotojų – 10-15 metų paaugliai. Jauniausias užsiėmimų dalyvis buvo penkerių metų, o vyriausias – II kurso studentas, į gimtinę grįžęs vasaros atostogų. Laisvalaikių robotikos mokytojas Donatas mėgsta keliauti dviračiu. Ši nuotrauka daryta Norvegijoje.
Pasak Donato, jauniesniems konstruktoriams patinka susikonstruoti nesudėtingą mašinėlę ir ją valdyti nuotoliniu būdu, o vyresnieji mėgsta rinkti sudėtingesnius dalykus, kuriuos reikia užprogramuoti ar pritaikyti kažkokius įrankius.

Pernai vienas paauglys buvo padaręs robotą, gebantį važiuoti laiptais. Konstruojant tokį robotą reikėjo pasikliauti ne tik instrukcijomis, bet ir savo išmone. Vaikinas šį LEGO gigantą rinko kelias savaites.

Robotikos mokytojui Donatui patinka perduoti žinias, o vaikai jį labai pamėgo. Džiaugiasi ir jų tėvai. „Ar žinai, kad bibliotekoje vyksta užsiėmimai su lego konstruktoriais, jie ten kelias valandas užsiima su vaikais“, – iš lūpų į lūpas Šilutėje keliauja žinia.

Donatas teisus, sakydamas, kad jeigu vaikams nepatiktų, jie nelankytų šio būrelio. Mokytojas stengiasi, kad jie nenusiviltų, galėtų drąsiai fantazuoti, kurti, klausti, o jis padėtų greitai rasti atsakymą.

Šią vasarą Šilutės bibliotekoje Donatas organizavo robotų „Olimpines žaidynes“. Tarpusavyje varžėsi „Raudonųjų“ ir „Mėlynųjų komandos“. Kiek anksčiau jis yra surengęs robotų virvės traukimo varžybas, kurių metu priešininką – robotą kitas robotas stengėsi nutraukti už pažymėtos linijos. Kad pavyktų laimėti, jauniesiems konstruktoriams reikėjo ir žinių, ir loginio mąstymo.

Nuo šio rugsėjo į Donato vadovaujamą „Elektronikos kodą“ susirinko tiek vaikų, kad teko daryti dvi grupes.

„Aš manau, kad jeigu vaikus sudomini, tai nesunku rasti bendrą kalbą“, – apie mokytojo darbą kalba Donatas, tačiau savęs dirbančio mokykloje neįsivaizduoja.

Spausdinti
Facebook komentarai