Vyresniojo amžiaus žmonėms kasdienybę palengvina skaitmeninio raštingumo mokymai

img_3751

Ruduo – pats darbymetis Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje. Čia vyksta įvairaus spektro renginiai: knygų pristatymai, susitikimai su žymiais asmenimis, jaunimo pamėgti užsiėmimai su konstruktorių rinkiniais bei trimatėmis modeliavimo programomis, interaktyvūs šokiai, boulingo čempionatai ir dar daug kitų įdomių, kiekvieno saviraišką skatinančių veiklų.

Vyresniojo amžiaus žmonėms galimybės susipažinti su naujausiomis šiuolaikinėmis technologijomis, mokytis kompiuterinio raštingumo vis dar yra ribotos. Tai nuolat didina šių žmonių socialinę bei informacinę atskirtį. Norint to išvengti ištisus metus bibliotekoje įgyvendinamas projektas „Inovatyvūs pramogadieniai kartu su biblioteka“, kurio viena iš sudėtinių dalių yra gyventojų skaitmeninio raštingumo skirtingų pakopų mokymai. Tradiciškai prasidėjus rudeniui juose dalyvauja grupė vyresniojo amžiaus žmonių.

img_3802

Rugsėjo mėnesį į mokymus susirinko dalyviai, neturintys įgūdžių dirbti su kompiuteriu. Bibliotekos darbuotojai pradėjo juos mokyti nuo pradmenų. Baigę keturių dienų trukmės interaktyvių pamokų ciklą dalyviai jau mokėjo naudotis kompiuterio įvesties dalimis (klaviatūra ir pelyte), kurti dokumentų aplankus, susirasti norimą informaciją internete, ją išsisaugoti, komunikuoti virtualioje erdvėje.

Smalsūs mokymų dalyviai nenorėjo sustoti ir pageidavo daugiau pamokų, todėl spalio mėnesį jie pakviesti pagilinti savo žinias ir susipažinti su naujausiomis technologijomis, mokytis jomis naudotis (interaktyvus ekranas, interaktyvios edukacinės pamokos, 3D spausdintuvas, 3D skeneris, planšetiniai kompiuteriai). Dalyviams buvo pristatyti socialiniai tinklai, elektroninės paslaugos, jie išmoko naudotis elektroniniu paštu.

Baigę dviejų interaktyvių pamokų ciklus vyresniojo amžiaus žmonės, neturėję kompiuterinio raštingumo įgūdžių, galėjo pasigirti nemažu informacinio raštingumo žinių bagažu ir išmoko praktiškai juo naudotis. Mokydamiesi, įgydami naudingos informacijos projekto dalyviai drąsiai teigė, kad pagerėjo jų gyvenimo kokybė, sumažėjo jų informacinė ir socialinė atskirtis, o tai jiems padeda jaustis pilnaverčiais visuomenės nariais.

img_3760 img_3732

Spausdinti
Facebook komentarai