„Knygų Kalėdos“ Traksėdžiuose prasidėjo su knyga vaikams „Emilio laiškas“

 

Penktadienį, gruodžio 2 d., Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Traksėdžių filiale pradinių klasių mokiniai ir jų mokytojos susitiko su bibliotekininke Igne Zarambaite – antrojo Nacionalinio vaikų literatūros konkurso debiuto premijos laureate, knygos „Emilio laiškas“ autore. Susitikime, skirtame nacionalinei akcijai „Knygų Kalėdos“, dalyvavo buvusi Traksėdžių pagrindinės mokyklos direktorė, bibliotekos globėja Birutė Morkevičienė.

20161202_111957Nuoširdžiai su mokiniais bendravusi I. Zarambaitė iš karto prikaustė vaikų dėmesį. Tai, kad jaunas žmogus parašo ir išleidžia knygą – didelis įvykis jo gyvenime, tad autorė papasakojo, kaip atsirado poreikis rašyti ir dėl kokių priežasčių knyga gavo debiuto nominaciją. ,,Patiko rašyti dar nuo mokyklos suolo – stengiausi rašyti kūrybiškus rašinius, vėliau patiko rašyti poezijos ir prozos interpretacijas. Nejučia kilusias gražesnes mintis užsirašydavau savotiškame dienoraštyje“, – pasakojo vaikams renginio viešnia. Dirbusi įvairius darbus, šiandien būdama bibliotekininke Ignė sako atradusi save ir žada vaikams dvi naujas knygas. Viena iš jų turėtų pasirodyti prieš Kalėdas.

Kaip gimė ,,Emilio laiškas”?

Prieš pradėdama kalbėti apie knygą I. Zarambaitė pasiteiravo, ar vaikai jau yra skaitę „Emilio laišką“. Ji papasakojo, ką reiškė laiškai jos vaikystėje. Ignė prisiminė, kaip smagu būdavo gauti pašto ženklu pažymėtą laišką –  jame būdavo prirašyti ar net pripiešti keli lapai, įdėta nuotraukų, atvirukų. „Norėdavosi draugui atsakyti tuo pačiu. Kartais ir mokykloje draugui į knygą įdėdavau laišką. Parėjęs į namus ir atsivertęs knygą, jis rasdavo mano laišką“, – pasakojo autorė. Net ir neskaičiusiam knygos, vien iš pasakojimo tapo aišku, kad knyga buvo įvertinta dėl vertybių – draugiškumo, pasiaukojimo, užsispyrimo siekti tikslo  iki galo. L:abai svarbu ir sklandus,  kūrybiškas pasakojimo stilius. I. Zarambaitė pasakojo, kad stengėsi, jog situacijos būtų realistiškos, kad vaikai skaitydami nesuabejotų dėl jų tikroviškumo. Vardus pelytėms – Berta Ilgauodegė, Liudvikas Šlaputis, Goja –  nebuvo sunku sugalvoti, jie atsirado tarsi savaime, kai jau autorė buvo sugalvojusi kūrinio personažus. Pelytė Berta, kaip ir žmonės, turėjo vieną silpnybę – kadangi gyveno pašte, ji mėgdavo skaityti svetimus laiškus. Tokį jos elgesį galime pateisinti, nes  jis turi kilnų tikslą – padėti kitiems.

20161202_112006

Knyga išleista 30 000 egzempliorių tiražu. I. Zarambaitė papasakojo vaikams, kad jau yra parašiusi dvi naujas knygas ir laukia, kol jos išvys dienos šviesą, o vaikai galės jas skaityti ir vertinti. Simboliška, kad knygoje aprašomas ir bibliotekoje vykusio susitikimo laikas sutapo – tai Kalėdų laukimo laikas. Knygos autorė klausė vaikų, kokių dovanų jie norėtų gauti iš Kalėdų Senelio. Daug vaikų atsakė, kad jie norėtų gauti knygų.  Antroji Ignės knyga kaip tik turėtų pasirodyti prieš Kalėdas. Susitikimo pabaigoje jaunoji kūrėja padovanojo Traksėdžių  bibliotekai savo knygų ir Ievos Kapt, laimėjusios antrojo Nacionalinio vaikų literatūros konkurso (2015 m.) trečiąją premiją, eilėraščių knygų „Kas nutiko susitikus“.

Dovana bibliotekai

Džiugu, kad buvusi nuolatinė  bibliotekos lankytoja Birutė Morkevičienė ir toliau jos nepamiršta. Pasidžiaugusi puikia  jaunos autorės knyga vaikams, perskaitė  keletą savos kūrybos eilėraščių ateinančių Kalėdų, žiemos tema. Ji, prisijungdama prie akcijos „Knygų Kalėdos“, padovanojo bibliotekai knygą.

Vida Paldauskienė,
Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos
Traksėdžių filialo bibliotekininkė

20161202_114457 20161202_112122 20161202_112115

Spausdinti
Facebook komentarai