„Pradingę klajojančiam smėlyje“ – saga apie senovės kuršius

Gruodžio 16 d. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko 2016-ųjų metų baigiamasis renginių programos advento susitikimas su Klaipėdoje gyvenančiu ir Vakarų Lietuvos bei Rytų Prūsijos istorija besidominčiu vokiečių kilmės kraštiečiu rašytoju, archeologu, ekonomistu, habilituotu mokslų daktaru, profesoriumi Roku Flick ir aktore Regina Arbačiauskaite-Flick.

Pradžioje Šilutės pirmosios gimnazijos gimnazistų grupė (vad. Giedrė Pocienė) atliko keletą populiarių, visiems puikiai žinomų dainų ir giesmę. Aktorė R. Arbačiauskaite-Flick dalinosi savo mintimis apie teatrą, prisiminė šiltus susitikimus su teatro mėgėjais  įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, skaitė eiles iš Vinco Mykolaičio-Putino kūrybos bei ištraukas iš R. Flick naujausio romano „Pradingę klajojančiam smėlyje“, kuriame rašoma apie senovės kuršius. Tai pirmoji lietuvių autorių saga (senovės skandinavų legendinis istorinis pasakojamasis žanras apie tautos didvyrius, didžiųjų giminių gyvenimą), apimanti tam tikrą tautos tarpsnį. Romanas pasakoja apie kuršių – drąsiųjų jūrininkų ir plėšikų, laivų statytojų, amatininkų ir žemdirbių gentį, gyvenusią XI–XII amžiuje Baltijos pajūryje, nuo Nemuno deltos iki Ventos vidurupio, plaukiojusią Baltijos jūra ir siaubusią buvusių užkariautojų, vikingų (danų ir švedų), gyvenamas žemes. „Dieve saugok mus nuo kuršių“, – toks užrašas buvo išrašytas daugelyje ant Jutlandijos pakrančių stovinčių bažnyčių Danijoje, kur vikingai meldėsi apsaugoti jų žemes ir žmones nuo kuršių puolimų.

Susitikimo metu profesoriui buvo pateikta klausimų, prašyta plačiau papasakoti, kaip gimsta jo romanai, iš kur autorius semiasi žinių apie XI–XII amžiuje gyvenusius baltų gentį – kuršius. R. Flick papasakojo apie prieš tai išleistus romanus, kuriuose veiksmas vyksta Rytprūsiuose. Anot autoriaus,  perkopus 50 metų, užvaldė noras sužinoti savo kilmę (profesoriaus mama – vokietė, o tėvas – dzūkas iš Veisiejų). Jam teko perversti daugybę straipsnių ir storų knygų, domėtis archeologiniais tyrimais, išklausyti viena kitai prieštaraujančių istorikų nuomonių ir užčiuopti kažką įdomaus.

Ankstesniuose R. Flick romanuose „Šiaurės Sachara“ (2010), „Paskutinis traukinys“ (2012), „Emma, pastoriaus duktė“ (2014), sugulusiuose į brandžią trilogiją, vaizduojamas nepaprastai intriguojantis Prūsijos paveikslas. Šie romanai sulaukė didelio skaitytojų ir literatūros kritikų dėmesio. Už romaną „Emma, pastoriaus duktė“ 2015 m. R. Flick buvo įteikta Ievos Simonaitytės premija, šis romanas buvo išrinktas metų populiariausia lietuvių autorių knyga.

Renginio pabaigoje bibliotekininkai pasveikino  R. Flick su garbingu jubiliejumi, kurį profesorius šventė šių metų rugpjūtį.

 

 

Dalia Pupšytė,
F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai