Klaipėdos krašto rašytojos Ievos Simonaitytės atminimo rusniškiai nepamiršta

Šiemet sukanka 120 metų, kai gimė rašytoja Ieva Simonaitytė. Lietuvos Respublikos Seimas šiuos metus paskelbė Ievos Simonaitytės metais.

Minint šią datą Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filialo bibliotekoje parengta ir  pristatyta literatūros paroda „Ieva Simonaitytė – rašytoja, įamžinusi lietuvininkų gyvenimą“.

Sausio 24-osios pavakarę į Rusnės biblioteką rinkosi skaitytojai, kurie dar prisimena Ievos Simonaitytės asmenybę bei kūrybą. Susirinkusiems bibliotekininkė Auksė Čėsnienė priminė rašytojos  pagrindines  gyvenimo  ir  kūrybos datas. Smagu, kad kai kurie lankytojai atėjo kartu su savo vaikais, kuriems kilo tokie klausimai: „ Kaip galima tapti rašytoja?“, „Iš kur rašytojai semiasi temų?“, „Ar tai jų išgyventi įvykiai?“

Apžiūrėję literatūros parodą, visi susirinkusieji žiūrėjo dokumentinį filmą „Klaipėdos krašto rašytoja Ieva Simonaitytė“ , kur galima išgirsti pačios rašytojos balsą.

Ieva Simonaitytė yra paskutinioji Mažosios Lietuvos metraštininkė, unikali, talentinga rašytoja, savo kūriniuose vaizdavusi išskirtinius lietuvininkų likimus ir garsinusi Klaipėdos krašto etnografinį savitumą. Anot kraštotyrininko Bernardo Aleknavičiaus, artimai bendravusio su rašytoja, „Jos kūryba – tai raktas į Mažosios Lietuvos pažinimą … K. Donelaitis atvėrė vartus į Mažąją Lietuvą per poeziją, Ieva Simonaitytė – per prozą“. Apie rašytojos gyvenimą jis yra išleidęs knygą „ Vakarė žvaigždė“, kuri kartu su kitomis yra pristatoma parengtoje parodoje. Čia galima susipažinti su Onos Pajedaitės knyga „Ji buvo Simonaitytė“.  Eksponuojama ir Viktorijos Daujotytės, išsamiai savo darbuose nagrinėjusios Ievos Simonaitytės  literatūrinį palikimą, knyga „Parašyta moterų“.  Literatūros parodoje galima išvysti ir Vytauto Kubiliaus monografiją „Ievos Simonaitytės kūryba“, leidinį „Prūsija literatūros veidrodyje“ (sudarytojai Kazimiežas Brakonieckis, Rimantas Černiauskas, Olegas Gluškinas, Vinfridas Lipšeris), Editos Barauskienės romaną „Vyžeikių karalienė: pasakojimai apie Ievą Simonaitytę“. Beje, prieš keletą metų pati šio romano autorė lankėsi Rusnės bibliotekoje ir pristatė šią knygą, kuri iš karto susilaukė didelio skaitytojų susidomėjimo. Parodoje pristatomi ir straipsniai apie Ievą Simonaitytę: Elenos Bukelienės „Ieva Simonaitytė ir žemaičiai“, Aistės Bergerės „Rašytoja, kuri sunkiai vaikščiojo“ ir „Kūno negalios įasmeninimas Ievos Simonaitytės kūryboje“, Jurgos Petronytės „Ieva Simonaitytė turėjo būti Stubraitė“. Kita parodos dalis skirta  rašytojos literatūriniam palikimui.

Renginio pabaigoje visi su malonumu klausėsi kompaktinėje plokštelėje įrašytų aktorės Virginijos Kochanskytės  skaitymų, dedikuotų Ievai Simonaitytei.

Rusniškiai sutiko, kad gana ilgai rašytojos kūryba buvo užmiršta tiek mokyklose, tiek bibliotekose. Gal dėl to nedaug  autorės knygų išliko bibliotekų fonduose, mažai skaitoma jos kūryba. Belieka tikėtis, kad šiais metais atsirado gera proga iš naujo atrasti Ievą Simonaitytę.

 

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Rusnės filialo bibliotekininkė
Auksė Čėsnienė

Spausdinti
Facebook komentarai