Savanoriškos veiklos startuoliai bibliotekoje – specialiųjų poreikių jaunuoliai

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka nuo 2016 m. tapo akredituota organizacija, galinčia oficialiai priimti savanorius pagal projektą „Atrask save“. Nuo tada bibliotekoje sėkmingai savanorėmis tapo 2 merginos, kurioms buvo suteiktos sąlygos prisidėti prie bibliotekos veiklos, pažinti darbo specifiką, mokytis bei tobulėti. Buvusi savanorė Irma Radavičiūtė teigia: „Aš buvau sužavėta bibliotekoje vykstančių renginių gausos ir įvairovės. Čia susijungia knygos, žinios, technologijos, menai ir kūrybiškumas. Nė viena čia praleista diena man neprailgo“.

Nuo š. m. vasario 1 d. biblioteka imasi naujos iniciatyvos. Čia savanoriauti pradės 4 jaunuoliai, turintys kurtumo ir kalbėjimo sutrikimo negalią. Šią galimybę bibliotekai pasiūlė VšĮ „Actio Catholica Patria“ savanorių mentorė Birutė Daugėlienė bei vietos Jaunimo garantijų iniciatyvos koordinatorius Šilutėje Rimvydas Petrauskis.

Dvi merginos savanoriaus Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyriuje. Jas mokys, suteiks visokeriopą pagalbą ir padės įsitraukti į bibliotekos veiklas šio skyriaus vyresnioji bibliotekininkė Dalia Vasiliauskytė. Kiti du vaikinai savanoriška veikla užsiims Katyčių ir Vainuto filialuose, nes jie yra šių seniūnijų gyventojai. Kartu su jais dirbs bibliotekininkės Marina Lodusova ir Genė Gofmanienė.

„Suprantame, kad tai didelis iššūkis ne tik jaunuoliams, bet ir mums, darbuotojams, todėl, kad mus skiria susikalbėjimo barjeras, patirties stoka bendraujant su specialių poreikių turinčiais asmenimis. Dar neteko girdėti, kad Šilutės rajone būtų analogiška situacija, kai organizacija priima savanorius, turinčius kurtumo ir kalbėjimo sutrikimo negalią. Mes džiaugiamės, kad galėsime jiems padėti integruotis į visuomenę, suteikti naujų žinių, įgūdžių, darbo patirties. Galbūt mūsų pavyzdžiu pasekusios organizacijos nebijos priimti į savo kolektyvą savanoriauti ar dirbti negalią turinčius žmones“, – teigia Informacijos skyriaus vedėja Sandra Jablonskienė, atsakinga už savanorių darbų paskirstymą ir vykdymą.

Informaciją parengė
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė
Dalia Vasiliauskytė

Spausdinti
Facebook komentarai