Tautodailininkė, sušildanti žiemą

Vasario 3 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filiale  vyko  kraštietės tautodailininkės Violetos Benetienės delmonų, sukurtų iš veltinio, parodos „Baltų mitologinės dievybės“ atidarymas.

Veltinio kilmės kraštai – Vidurio ir Centrinė Azija, Tolimieji Rytai. Veltiniai Lietuvos kaimuose ir miestuose buvo gaminami nuo seno. XV a. jau steigiami įvairių amatų cechai, tarp jų ir vėlėjų. XVI ir XVII a. rašytiniuose šaltiniuose minima, kad valstiečiai dėvėjo iš storo milo pasiūtas rudines.

Šio seno amato tradicija Lietuvos kaimuose puoselėjama ir šiandien. Rusniškė tautodailininkė  Violeta Benetienė – viena aktyviausių tradicinio veltinio amato puoselėtoja Šilutės krašte. Pirmuosius dirbinius pamačiusi Kretingos mugėje ir dalyvavusi edukacinėje pamokėlėje Vainuto amatų mugėje ji tiesiog įsimylėjo šią tekstilės techniką. Taip menininkės svajonė tapo realybe. Pagrindinė jos kūrinių tematika – gėlės, lietuvių mitologija, legendos.

Pristatydama savo sukurtus delmonus, kurie yra tik Mažosios Lietuvos regionui būdinga tautinio kostiumo detalė, autorė papasakojo kiekvieno iš jų atsiradimo istoriją. Meilė savo kraštui, jo tradicijoms, papročiams  ir kultūrai menininkę  įkvėpė suskurti ir paskutinę  veltinio darbų parodą „Baltų mitologinės dievybės“. Joje  eksponuojama kelios dešimtys delmonų, kitų aksesuarų. Delmonus iš vilnos Violeta Benetienė nuvėlė šlapiuoju būdu, o dekoravo sausuoju būdu. Ant delmonų pavaizduotos žmogaus gyvenimą ir lemtį lemiančios baltų mitologinės dievybės. Tai  Lada – didžioji deivė motina, viso pasaulio gimdytoja, jos dukra Lela, seserys dvynės Laima ir Ragana, kurių viena lėmė gyvenimą, kita – mirtį, Gabija – ugnies valdovė, šeimos židinio ir sveikatos sergėtoja, Austėja – geradarė, šeimos židinio, bitininkystės globėja ir darbščioji audėja, Milda – meilės ir laisvės deivė. Jos tarsi ištirpusios erdvėje sklandė tą popietę bibliotekoje, nukeldamos parodos lankytojus į mūsų protėvių praeitį.

Kūriniai iš veltinio, spinduliuojantys šilumą, traukia akį, juos norisi nešioti, pajusti jaukumą. Tad su dideliu entuziazmu visi susirinkusieji dalyvavo ir edukaciniame užsiėmime „Gėlė, sušildanti žiemą“. Jo metu tautodailininkė papasakojo apie vėlimo  techniką, priemones ir būdus. Sausuoju vėlimo būdu moterys išmoko velti gėlę.

Šviesių spalvų darbai sužavėjo visus susirinkusiuosius. Bibliotekininkė kartu su renginio dalyviais džiaugėsi tautodailininkės Violetos Benetienės darbais, dėkojo kūrybingai rusniškei.

Danutė Adomavičienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Pašyšių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai