Šilutiškiai bibliotekininkai Vilniaus knygų mugėje ieškojo lietuviškų ženklų

Vasario 23-iąją Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkai vyko į Vilniaus knygų mugės atidarymą. Keturias dienas vyksianti mugė – didžiausias tokio tipo renginys visoje šalyje, kurį kasmet aplanko per 60 tūkst. žmonių.

Šiemet Vilniaus knygų mugė lankytojus pasitinka šūkiu „Lietuviški ženklai pasaulyje“. Renginį atidariusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad tarp 300 dalyvių yra ir užsienio rašytojų, kurie lietuviams pristato savo kultūrą, įvairiais būdais susijusią su lietuviškais motyvais. Neginčytina, ryškiausi lietuviški ženklai – tai Lietuvos žmonės, išsibarstę po visus žemynus, savo kūryba ir idėjomis turtinantys pasaulio kultūrą, mokslą, meną, o tuo pačiu paliekantys ryškius pėdsakus Lietuvos kultūros žemėlapyje.

Knygų mugėje laukiama per 300 dalyvių, suplanuota 400 kultūrinių renginių. Šilutiškių bibliotekininkų atvykimo dieną čia savo kūrinius pristatė garsūs Lietuvos žmonės – Andrius Užkalnis, Algis Kalėda, Algimantas Čekuolis, Rūta Vanagaitė ir daugelis kitų.

Programą sudarė ir diskusijų klubai įvairiomis temomis. Įdomu buvo dalyvauti diskusijoje „Vaiko lūkesčių biblioteka: Švedijos vaikų bibliotekos modelis“, kurioje pranešimus skaitė Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Kultūrinės edukacijos skyriaus darbuotoja Viktorija Pukėnaitė ir pranešėja iš Švedijos Helena Gomér, pristačiusi unikalią Stokholme esančią „Rum för Barn“ biblioteką, sukurtą atsižvelgiant į vaikų poreikius ir lūkesčius, fizinės ir psichologinės raidos ypatybes. Biblioteka įkūnija šiuolaikišką ir modernų vaikų bibliotekos suvokimą ir yra be galo mėgstama lankytojų. Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai atstovaujanti Viktorija Pukėnaitė pristatė jų bibliotekoje įgyvendintą projektą „Room for Children“. Jo metu įkurta švediškąjį modelį atitinkanti skaitykla, skirta vaikams nuo gimimo iki 9 metų, yra puikus dviejų šalių bendradarbiavimo pavyzdys. Renginį moderavo Inga Mitunevičiūtė.

Šilutiškiams bibliotekininkams išties buvo pravartu pasižvalgyti po Vilniaus knygų mugę, išgirsti aktualių minčių apie knygą, skaitymą, šiuolaikinę literatūrą, kultūrą ir lietuviškų ženklų atspindžius joje.

 

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyr. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai