Aktuali paskaita apie testamento ir paveldėjimo sudarymą sudomino senjorus

Kovo 27 d. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko paskaita „Testamento ir paveldėjimo sudarymo teisiniai reikalavimai“, kurią skaitė Klaipėdos valstybinės kolegijos Verslo ir logistikos katedros lektorė, kolegijos profesinės sąjungos teisininkė Dovilė Pranauskienė.

Kartais nutinka taip, kad neturėdami laiko, noro ar galimybių spręsti sudėtingus teisinius klausimus, susijusius su savo turtu, žmonės nepasirūpina testamento sudarymu iš anksto. Tad nereikėtų laukti nelaimės ar kritinės situacijos, o suskubti pasirūpinti sau brangiais žmonėmis, išreiškiant paskutinę valią.

Paskaitoje, kurioje dalyvavo gausi senjorų auditorija, lektorė pasakojo apie paveldėjimo sampratą, paveldėjimą pagal įstatymą ir pagal testamentą, testamento sudarymą. Plačiau aiškino apie testamentų rūšis. Oficialieji testamentai yra sudaromi pas notarą ir jie yra neginčijami. Be to, sudarant testamentą pas notarą, jis visuomet patars ir užtikrins, kad testamento visos nuostatos būtų galiojančios, teisėtos, kad testatoriaus paskutinė valia būtų realizuota. Asmeninį testamentą žmogus gali surašyti ranka pats, jame turi būti nurodytas testatoriaus vardas, pavardė, testamento sudarymo data,  vieta ir išreikšta testatoriaus valia, jis turi būti pasirašytas. Tokį testamentą reikia užklijuoti į voką ir perduoti notarui saugoti. Tačiau tokios rūšies testamentas gali būti ginčijamas teisme. Bendruoju sutuoktinių testamentu abu sutuoktiniai vienas kitą paskiria savo įpėdiniais ir po vieno sutuoktinio mirties visą mirusiojo turtą paveldi pergyvenęs sutuoktinis, išskyrus privalomą palikimo dalį, kuri yra reikalinga palikimo atsiradimo metu mirusio sutuoktinio tėvams arba vaikams išlaikyti. Toks testamentas gali būti sudaromas tik kaip oficialus.

Paskaitoje aptartas testamento panaikinimas, papildymas ir pakeitimas, testamento paskelbimas ir vykdymas. Susirinkusieji galėjo pasikonsultuoti su lektore jiems aktualiais klausimais apie testamentus, paveldėjimą ir kt.

Balandžio 21 d. 14.00 val. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje (Tilžės g. 10, I aukštas) vyks Klaipėdos valstybinės kolegijos lektorės, doc. dr. Ilvijos Pikturnaitės paskaita „Konfliktai. Ar visada galima laimėti?“

 

Informacijos skyriaus vedėja,
Sandra Jablonskienė

Spausdinti
Facebook komentarai