„Interneto savaitė‘ 2017“ bibliotekose kvietė atrasti daugiau galimybių

2017 m. kovo 27 – balandžio 2 dienomis 28 Europos šalyse vyko tradicinė „Interneto savaitė‘ 2017“ („Get Online Week‘ 2017“). Asociacija „Langas į ateitį“ kartu su Nacionaline skaitmenine koalicija Lietuvoje kvietė prisijungti prie tradicine tapusios Europos Sąjungos akcijos.

Ši kasmetinė savaitė skatina naudotis technologijomis bei internetu, įgyti geresnių įgūdžių ir labiau pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis. Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje bei filialuose vyko šiai akcijai skirti renginiai, nes internetas užima vis svarbesnę vietą mūsų gyvenime. Daugeliui iš mūsų jis tarnauja kaip informacijos paieškos, pramogų ar bendravimo priemonė, internetu galima sumokėti mokesčius, apdrausti automobilį, apsipirkti. Atsižvelgiant į gyventojų poreikius atsiranda vis daugiau naujų elektroninių paslaugų, o senesnės – keičiamos ir atnaujinamos, todėl iškyla būtinybė atnaujinti ir savo žinias.

Kovo 30 d. Informacijos skyriaus lankytojai pakviesti į informacinę pamoką „Saugus naudojimasis technologijomis ir internetu“. Jos metu skyriaus specialistė pateikė dalyviams patarimų, leidžiančių pasijusti saugiau internete. Aptarta, ką galima daryti ir ko nepatartina daryti internetinėje erdvėje, kokią informaciją apie save galime atskleisti, kaip teisingai naudotis elektroninėmis paslaugomis, reikalaujančiomis banko duomenų, ir pan.

Kovo 29 d. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Gardamo filiale vyko viktorina „Atspėk ir būsi pirmas“, kurioje dalyvavo Gardamo progimnazijos antrų, trečių klasių mokiniai kartu su mokytoja Sonata Kurmiene. Viktorina buvo sudaryta iš klausimų apie internetą. Žaidė keturios komandos. Vieną komandą sudarė du mokiniai. Vaikai labai azartiškai žaidė, nes atsakymai buvo nesudėtingi.

Kovo 29 d. Pašyšių bibliotekoje vyko mokymai suaugusiems „Elektroninės paslaugos mūsų kasdienybėje“. Mokymų metu bibliotekininkė visus susirinkusiuosius supažindino su pajamų deklaravimo naujovėmis, tinklapio „Mano elektra“ atnaujinta informacija ir teikiamomis paslaugomis. Visi kartu mokėsi užsiregistruoti pas gydytoją, nusipirkti bilietą į koncertą, išsiųsti užklausą adresatui. Bibliotekininkė priminė, kaip naudotis bibliotekos elektroniniu katalogu. Dalyviai diskutavo apie elektroninės prekybos pasiūlą ir saugumą. Elektroninės paslaugos leidžia žymiai lengviau tvarkyti kasdienius reikalus ir daugeliui žmonių sutaupyti laiko.

Ne technologijos, o žmonės ir jų įgūdžiai yra pačios svarbiausios skaitmeninių pokyčių dėlionės dalys. Skaitmeninė atskirtis skatina nerimo, nesaugumo ir nepasitikėjimo ateitimi jausmą. Vietoje priešinimosi skaitmeniniams pokyčiams, gyventojai ir organizacijos turėtų neatidėliodami ir iš anksto įgyti reikalingų įgūdžių, juos nuolat tobulinti ir ugdyti.

 

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus informacija

Spausdinti
Facebook komentarai