Edukacinis verbos rišimo užsiėmimas

Balandžio 9 dieną, Verbų sekmadienį, daugelis žmonių skubėjo į bažnyčią nešini pašventinti kadagio, beržo šakelę ar verbą.

Anot edukatorės Nijolės Stanelienės, Vilniaus krašte Verbų sekmadienio šventė neįsivaizduojama be dailių, įvairiais raštais ir spalvomis išmargintų, iš džiovintų žolynų surištų verbų. Mat verbos nuo seno simbolizuoja Gyvybės medį. Verba – atgimstančios augmenijos, gamtos gyvybinės jėgos simbolis. Vilniaus krašte rišamos verbos savo spalvomis, raštais, dailumu traukia praeivio akį. Dažnas apsilankęs Kaziuko mugėje į namus grįžta nešinas verba.

Žemaitijos krašte Verbų sekmadienį miestelių bažnyčiose irgi galima pamatyti atsineštą pašventinti iš Vilniaus krašto parsivežtą verbą. Ne dažnai mes pasiekiame Vilnių. Tad kodėl gi nepabandyti iš džiovintų žolynų susirišti spalvingą verbą patiems.

Balandžio 8 d., šeštadienį, Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Laučių filiale į edukacinį užsiėmimą „Velykinės verbos rišimas“ rinkosi moterys ir moksleiviai. Užsiėmimą vedė edukatorė Nijolė Stanelienė, mokiusi gamtinės medžiagos paruošimo ir verbos rišimo pradmenų. Tik tuomet renginio dalyvės kibo į darbą. Netrukus kiekvienos rankose sušvito iš javų varpų surištos, įvairiaspalviais sausučių žiedais išmargintos verbos. Smagu buvo matyti, kokį kūrybinį džiaugsmą visoms suteikė šis užsiėmimas. Vienos verbas parneš ir močiutei padovanos, kitos veš į bažnyčią jas pašventinti.

 

Sonata Dauskartė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Laučių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai