Šyliuose folkloro ansamblis pristatė tautinio kostiumo ypatumus

Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei „#tuesibiblioteka“ įsibėgėjus Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Šylių filiale vyko tautinio kostiumo pristatymas, dalyvaujant Degučių folkloro kolektyvui ,,Pilutė“. Renginys buvo skirtas paminėti Tautinio kostiumo metus.

Žemaičių drabužiai išsiskiria tarp kitų regionų ypač efektingais spalvų ritmais. Žemaičių moterys, kaip ir aukštaitės, vilkėjo marškinius su įaustais raudonais raštais, tačiau kitokiais, smulkesniais. Sijonai, liemenės buvo austi iš tikros vilnos, dažniausiai – išilgai dryžuoti, labai ryškių spalvų, tarp kurių labiausiai mėgstama – raudona. Plati lininė prijuostė būdavo ištisai dryžuota raudonais smulkiais ornamentais. Antrojoje XIX a. pusėje apatinius sijonus dar ir siuvinėdavo ryškiais, spalvingais augaliniais ornamentais. Todėl žemaitės galėjo pasikaišyti viršutinį sijoną ne tik iš reikalo, bet ir pasipuikuodamos, parodydamos gražiai siuvinėtus raštus.

Kitas ryškus žemaičių išeiginio kostiumo elementas – raudonai ir baltai languotos skaros. Dideles, sulenktas trikampiu skaras Šiaurės Žemaitijos moterys siausdavo ant pečių vasarą. Į skersai dryžuotas skaras įsisupdavo vėsiu metu: pastarosios buvo senovinis, pirmojoje XIX a. pusėje madingas drabužis. Ištekėjusios moterys galvas apsirišdavo raudonai languotomis skaromis. Merginos puošėsi rangėmis iš šilkinių kaspinų. Visos galėjo ryšėti gausiai baltu kiauraraščiu siuvinėtas skareles.

Žemaitijoje labiausiai mėgstami buvo gintaro karoliai. Nuo XVIII a. žemaitės išeigai avėjo ne tik odiniais bateliais, bet ir medinėmis klumpėmis, kurios laikytos prastesniu apavu. Vyrų drabužiai tai pat neatsiliko spalvų gausa. Jie avėjo auliniais batais. Sermėgas vilkėjo ne tik natūralios vilnos, bet ir dažytas. Tai buvo laikoma poniška mada – odiniai metalu puošti diržai ir austos juostos, plačiabrylės skrybėlės.

Renginio metu folkloro kolektyvas „Pilutė“ mielai padainavo žemaitiškų dainų.

 

Vida Mišeikienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Šylių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai