Literatūriniai pašnekesiai apie Vytauto V. Landsbergio kūrybą

Viename interviu Vytautas V. Landsbergis prasitarė, kad XIX amžiaus literatūroje nebuvo takoskyros tarp suaugusiųjų ir vaikų. Kitaip sakant, vaikai nebuvo laikomi visaverčiais. Tačiau dabar pastebima ryški tendencija vaikams rodyti tik gražius dalykus, tikintis, kad jie užaugs stiprūs ir laimingi. Tačiau iš šito kyla kita problema – vaikai užauga nepažindami pasaulio su visomis jo subtilybėmis ir niekšybėmis. Tuo tarpu paties rašytojo istorijose pasaulis pateikiamas toks, koks yra – su blogąja ir gerąja pusėmis… Tai tarsi pamokymai kaip gyventi ir spręsti vienas ar kitas problemas. „Juk pasakoje imama problema ir pabaigoje išsprendžiama“, – sako poetas, publicistas, teatro ir kino režisierius, geriausiai žinomas kaip knygelių vaikams autorius, šiais metais švenčiantis 55-erių metų jubiliejų Vytautas V. Landsbergis.

Ta proga gegužės 23 d. Juknaičių pagrindinės mokyklos Pašyšių skyriaus mokiniai dalyvavo literatūrinių pašnekesių popietėje „Arkliuko Dominyko draugai“, kurią organizavo. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filialo bibliotekininkė. Popietės metu  vaikai susipažino  ne tik su autoriaus biografija, bet ir kūryba. Bibliotekininkė pristatė virtualią rašytojo kūrybos vaikams parodą. Joje pateiktos visos Vytauto V. Landsbergio išleistos knygos vaikams ir trumpi knygų aprašymai. Kiekviena autoriaus knyga kelia vienokią ar kitokią problemą, kurią pabaigoje skaitytojas privalo išspręsti. Visi autoriaus knygų herojai atsirado galvojant, kas geriausiai padėtų atsakyti į vaikams rūpimus klausimus ir rasti sprendimą.

Knyga „Pelytė Zita“ buvo apie baimes, bailumą, apie tai, kaip herojė išmoko nugalėti savo baimes. Tam puikiai tiko pelytės personažas.

Arklio Dominyko istorijos yra pasakojimas apie vyro ir moters santykius. Baltas arklys Dominykas ir yra toks – tikras vyras: rūpestingas, stiprus, veržlus, drąsus, švarus. O rugiagėlė Svajonė – tikra moteris: kvepianti, kurianti eilėraščius, švelni.

„Briedis Eugenijus“ – komplikuota knyga. Čia autorius rašo apie žmonių nesugebėjimą mylėti. Dėl to ir pagrindinis herojus yra raguotas briedis, nemylintis savęs, turintis daugybę kompleksų, bet galų gale jis išmoksta mylėti save ir aplinkinius.

Visi Vytauto V. Landsbergio knygų personažai vaizduojami su visomis žmonėms būdingomis savybėmis. Taip veikėjai priartinami prie mūsų kasdienybės.

Susipažinę su rašytojo kūryba renginio metu vaikai piešė labiausiai patikusį knygos personažą ir surengė piešinių parodą ,,Arklio Dominyko draugai“. Sveikinimus žinomam autoriui jaunieji skaitytojai pasiuntė oro burbulais, linkėdami spalvotų svajonių ir naujų nuotykių kūryboje.

 

Danutė Adomavičienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Pašyšių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai