Lietuvos radijo ir televizijos komisijos nariai su Šilutės bendruomene diskutavo apie propagandos grėsmes

Rugsėjo 14 d. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje lankėsi Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) nariai, diskutavę tema „Audiovizualinės žiniasklaidos reguliavimo naujovės ir žiniasklaidos svarba vis intensyvėjančio informacinio karo fone“. Renginyje dalyvavo Laurynas Jonavičius, Antanas Jonynas, Vidmantas Mačiulis, Algis Matulionis, Liudvika Pociūnienė, Dainius Radzevičius, Ričardas Slapšys, Dalia Teišerskytė, Edmundas Vaitekūnas.

Siekdami supažindinti visuomenę su audiovizualinės žiniasklaidos reguliavimo naujovėmis bei padiskutuoti apie regioninės žiniasklaidos svarbą vis intensyvėjančio informacinio karo fone LRTK nariai važinėja po Lietuvos miestus ir miestelius, susitinka su visuomene, aplanko Lietuvos radijo ir televizijos stotis, domisi jų problemomis.

F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vykusį susitikimą su LRTK nariais pradėjo Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis, akcentavęs, kad bus diskutuojama aktualia tema. Išties ne visi šiandien moka atsirinkti informaciją, pateikiamą žiniasklaidoje.

LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas pasidžiaugė, kad į susitikimą atvyko rajono valdžios atstovai ir gausi šilutiškių auditorija, nes kituose Lietuvos miestuose vykusiuose renginiuose to pasigedo. Svečias skaitė pranešimą „Audiovizualinės žiniasklaidos reguliavimo naujovės. Radijo ir televizijos rinkos ypatumai Lietuvoje“. Jis paaiškino, kad LRTK pagrindinis tikslas yra stebėti, kad transliuojamose Lietuvos radijo ir televizijos laidose nebūtų skleidžiama draudžiama informacija.

Šilutiškius sudomino ir žurnalisto Dainiaus Radzevičiaus pasisakymas tema „Žiniasklaida kaip politinis ginklas“. Jis kalbėjo, kad vienuolikoje Europos Sąjungos šalių žiniasklaidai yra vidutinė rizika atsidurti politikų ir verslo įtakos zonoje. Lietuva šiuo atžvilgiu yra saugesnė, nes nėra tokio didelio pavojaus. D. Radzevičius pastebėjo, jog yra labai nedaug šalių, kur žiniasklaida nebūtų priklausoma nuo politikos. Anot žurnalisto, LRTK deda visas pastangas, kad Lietuvos radijo ir televizijos stotys netaptų valdžios įrankiu.

LRTK pirmininko pavaduotojas, mokslininkas Mantas Martišius kalbėjo tema „Propagandos įtaka ir grėsmės“. Jis teigė, kad reikia kurti tokį laidų turinį, kuris pritrauktų masines auditorijas. Tam labai padeda žaidybiniai elementai, nes juk pramoginės laidos yra žiūrimos gausesnės auditorijos.

Renginio pabaigoje vyko diskusijos. Šilutiškis Anatolijus Žibaitis išsakė pastabas dėl radijo ir televizijos diktorių kalbos kultūros. D. Radzevičius pastebėjo, jog nacionalinio transliuotojo diktorių kalba yra taisyklingesnė nei komercinių radijo ir televizijos stočių. Susitikimą užbaigė vertėjas, poetas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Antanas A. Jonynas, pabrėžęs, kad LRTK vykdoma veikla yra labai svarbi kovojant su propaganda.

 

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai