Toks artimas ir nepažįstamas Hermanas Zudermanas

Rašytojo  Hermano Zudermano (Hermann Sudermann) 160-ųjų  gimimo  metinių sukakties proga Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Katyčių ir Degučių filialų bibliotekininkės bendruomenės narius pakvietė  apsilankyti   Hermano Zudermano tėviškėje – Macikuose. Čia  vokiečių rašytojas, dramaturgas gimė ir  iki 12 metų gyveno.

Rugsėjo 30 d. rašytojo tėviškėje vyko  renginys  „Rytas  rašytojo gimtinėje“, kurį surengė  Šilutės Hugo Šojaus muziejus. Dalyvių laukė ne tik  Lietuvininkų  pusryčiai, bet  ir Šilutės kamerinio dramos teatro edukacinis užsiėmimas. Norintieji ,,vykti traukiniu“ pakviesti įsigyti kelionės bilietus  ir sėsti į  kupė. Čia  kiekvienas keleivis skaitė   ištraukas iš rašytojo  kūrybos.

Vėliau visi sėdo į autobusą  ir keliavo H. Zudermano takais, kur prabėgo  rašytojo vaikystė, jaunystė, prasidėjo kūrybinis  kelias. Klausantis muziejininkės išsamaus  pasakojimo  ir  žiūrint senas fotografijas labai daug sužinota  apie rašytoją, jo šeimą, draugus. Apsilankyta  senosiose  Šilutės evangelikų liuteronų kapinėse, kur palaidoti abu rašytojo tėvai. Išvykos metu pabuvota parke, sodintame H. Zudermano,  buvusios vaistinės vietoje, kur kurį laiką rašytojas dirbo mokiniu, ir kitose su šiuo iškiliu žmogumi susijusiose  vietose.

Grįžę į H. Šojaus dvarą išvykos dalyviai žiūrėjo Usėnų  mėgėjų  teatro kolektyvo spektaklį pagal  H. Zudermano apysaką ,,Mano širdies marios“.

Tokia gausa renginių liudija, jog H. Zudermanas nebus pamirštas.  Jo kūryba sudomino   susirinkusius. Džiugu, kad visur dalyvavo ir moksleiviai.  Jiems išvyka  buvo  įdomi. Reikia tikėtis, kad autoriaus   kūryba   bus skaitoma ne tik vyresnės kartos žmonių, bet ją  pamėgs ir jaunimas.

 

Elena  Dragūnienė  ir  Marina Lodusova,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Degučių ir Katyčių filialų bibliotekininkės

Spausdinti
Facebook komentarai