Prisimenant poetą Joną Mačiulį-Maironį

Spalio 21 d. minime iškilaus lietuvių poeto, kunigo Jono Mačiulio-Maironio 155-ąsias gimimo metines. Ta proga Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Šylių filiale vyko vaikų garsiniai skaitymai ir animacinio filmuko ,,Gintarinė pilis“ peržiūra.

Lyrinė baladė „Jūratė ir Kastytis“ yra ne tik apie tragiškai pasibaigusią meilės istoriją, bet ir apie tai, kaip atsirado gintaras. Šioje baladėje aprašomas dviejų pasaulių – dieviškojo ir žemiškojo – konfliktas. Jis įvyksta tarp piktojo  perkūno, vandenų deivės Jūratės ir žemiškojo Kastyčio, nes dievai ir deivės negali bendrauti su žmonėmis, o tuo labiau – mylėti žmonių taip, kaip Jūratė myli Kastytį, o jis – ją. Perkūnas šioje baladėje vaizduojamas kaip teisėjas, kuris nubaudžia šiuos du įsimylėjėlius. Ši istorija yra lyg įrodymas, kad meilei jokių draudimų ar apribojimų nėra, kad ji žemėje – švenčiausias dalykas.

Maironio indėlis į lietuvių literatūrą – lyrinė poezija. Jo eilėraščiai kupini meilės savo gimtajam kraštui, jo praeičiai, gamtai, moteriai. Šis poetas, kaip ir visi romantikai, rašė ne tik apie Lietuvos praeitį, bet domėjosi ir šalies papročiais, tautosaka. Daug jo eilėraščių virto dainomis, kurios ir šiandien skamba dainų šventėse.

 

Vida Mišeikienė,
Šilutės  F. Bajoraičio  viešosios  bibliotekos
Šylių filialo   bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai