Vainutiškės mandalą piešė pirmą kartą

Lapkričio 22 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vainuto filiale vyko edukacinis vidudienis „Mandalos – raktas į neatrastą pasaulį“. Ona Jonikienė pristatė savo piešinių parodą „Mandalos“ ir įtaigiai papasakojo, kaip jos kuriamos. Tai yra meditacinis, terapinis, kūrybinis piešimas, tiesiog buvimas tame momente, procese, atsidavimas piešimo tėkmei be minčių galvoje, neprisirišimas prie jokių idėjų.

Mandalų nėra nei gerų, nei blogų. Ji piešiama nuo centro. Pagrindinė savybė – simetriškumas, elementų jungimasis, motyvų, spalvų pasikartojimas, sukimasis ratu. Prieš save laikydamas tuščią lapą, visiškai nežinai, kas išeis. Tik nubrėžus pirmąją liniją prasideda vyksmas, viskas vyksta savaime – liejasi spalvos, formos dera tarpusavyje, jungiasi, sukasi. Tereikia į rankas paimti pieštuką.

Vainutiškės mandalą piešė pirmą kartą. Pirmiausia O. Jonikienė joms pateikė išspręsti linksmą testą. Po to dalyvės, kūrybingai nusiteikusios, piešė, spalvino mandalas. Įdomu buvo pamatyti, kad visų piešiniai tokie išraiškingai skirtingi formomis, linijomis, spalvų deriniais. Moterys nuoširdžiai dėkojo Onutei už maloniai praleistą laiką ir naujus atradimus.

O. Jonikienė 40 metų dirbo Vainuto gimnazijoje. Dėstė etiką, rusų kalbą, filosofiją.
Jos pomėgiai – kelionės, fotografija. Domisi meno istorija, filosofija, poezija.

 

Bronė Paldauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vainuto filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai