Tradicinis pavakarojimas su Balčių bendruomene „Advento šviesa beldžiasi į sielą“

Adventas – tai rimties ir susikaupimo, o kartu džiugaus laukimo metas. Ne pirmus metus į tradicinį advento pavakarojimą, skirtą akcijai „Knygų Kalėdos‘2017“, Balčių kaimo žmones lapkričio 29 d. kvietė Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Balčių filialo bibliotekininkė Genė Gofmanienė. Iki šiol šie susitikimai vykdavo mažoje bibliotekėlėje. Šiemet buvo nutarta organizuoti vakaronę bendruomenės namų salėje ir neapsirikta, nes sugužėjo išties nemažas būrys renginio dalyvių.

Tautodailininkė Angelė Rauktienė vakarą pradėjo šiais poetės Salomėjos Nėries žodžiais: „Ruduo keliauja kalnais ir kloniais nykus ir pilkas, voratinklių gijom, lapais geltonais laukus apvilkęs…“

Šio gražaus susibūrimo pradžioje uždegti advento žvakes buvo pakviestas Vainuto seniūnas Vitalijus Mockus ir bendruomenės nariai. Seniūnas pasidžiaugė gausiai susirinkus ir išreiškė tikėjimą, kad ateityje netrūks tokių renginių, suburiančių kaimo žmones. Klebonas Dainoras Židackas linkėjo laikantis advento meto tradicijų pajusti kūdikėlio Jėzaus gimimo laukimo prasmę, ramybę.

Spragsint žvakių liepsnelėms, skambėjo posmai bei dainos. Viena po kitos kaimo moterys pasakojo, kaip senovėje žmonės vakarodami nudirbdavo daugybę darbų. Rinkdavosi kurioje nors gryčioje ir kartu plėšydavo plunksnas, pašydavo vilnas, vydavo virves, verpdavo ir megzdavo. Prisimenant senuosius papročius galimybę visa tai išbandyti turėjo ir renginio dalyvės. Salės pakraštyje puikavosi verpimo ratelis, buvo padėta vilnų, plunksnų, leketas virvėms sukti. Visu tuo pasirūpino Angelė ir Vytautas Raukčiai. Verpimo paslapčių mokė garbaus amžiaus Genovaitė Gečienė, virves vyti – V. Rauktys.

Ir dabar kaimo moterys vakarų neleidžia veltui: Virginija Malukienė ir Antanina Jakienė mezga, Juzefa Palubinskienė piešia paveikslus, Staselė Ežerskienė kuria eiles. Visoms šioms darbštuolėms A. Rauktienė įteikė po stiklainėlį medaus, palinkėdama atrasti laiko ir puodeliui arbatos su medumi.

Visą vakarą salėje sklandė džiugi advento laukimo nuotaika, netilo pašnekesiai, žaidimai, dainos. Šilta ir jauki advento vakaronė dar labiau suartino bendruomenę, uždegė gerumo ugneles kiekvieno širdyse.

 

Genė Gofmanienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Balčių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai