Nuostabūs karpiniai papuošė Gardamo biblioteką

Sausio 26 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Gardamo filiale pristatyta tautodailininkės Rūtos Emigart Čiuželienės karpinių paroda „Tai, kas artima ir miela“.

Bibliotekininkė trumpai apžvelgė autorės kūrybinės veiklos aruodą, kuriame tikrai nemažai pasiekimų. 1990 m. viešnia tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos nare. R. E. Čiuželienė yra surengusi daug personalinių ir kolektyvinių tautodailės parodų, už ypatingus tautodailės darbus ir Šilutės krašto garsinimą 2005 m. jai skirta Šilutės rajono savivaldybės „Sidabrinės nendrės“ premija. 2014 m. apdovanota II vietos diplomu respublikiniame tautodailininkų konkurse, pelnė geriausio metų liaudies meistro nominaciją –  „Aukso vainiką“. Tokį patį apdovanojimą ji pelnė ir 2016 m. balandžio mėnesį. Praėjusiais metais Lietuvos Respublikos kultūros ministro įsakymu tautodailininkei suteiktas meno kūrėjo statusas.

R. E. Čiuželienės karpiniuose daugiausia atsispindi Šilutės krašto vaizdai – vyrauja architektūros, augalų, paukščių akcentai. Kiekvienas tautodailininkės darbas stebina kruopštumu. Moteris pasakojo, kad kūrybai žirklių beveik nenaudoja, dirba su aštriu peiliuku ar skalpeliu. Paklausta, kaip gimsta šie nuostabūs meno kūriniai, tautodailininkė pasakojo, kad pirmiausia susidėlioja vaizdą mintyse, vėliau apie savaitę jį dėlioja popieriuje, o iškarpo po truputį, laisvu nuo kitų darbų metu. Pašnekovė pasakojo, kad karpyti pradėjo visiškai atsitiktinai, nuo tradicinių snaigių karpymo. Vėliau Klaipėdoje drauge su grafikais mokytojams buvo surengti tobulinimosi kursai. Juos tuomet vedė žymi karpytoja Nijolė Jurėnienė. Vieno užsiėmimo metu, stebėdama Rūtos darbą, ji lyg ir pastūmėjo šių darbų link, sakydama: „Jūsų rankos tinka karpiniams“.

Autorės karpinių yra Kanadoje, Danijoje, Švedijoje, Australijoje, Amerikoje ir kitose šalyse. Tautodailininkė R. E. Čiuželienė yra iliustravusi Linos Daukšaitės eilėraščių knygelę ,,Vėjo išdaigos“. Renginio pabaigoje bibliotekai, seniūnijai, mokyklai ir dar keliems susirinkusiems karpinių autorė padovanojo jos su šeima išleistas knygas „Rūta Emigart Čiuželienė. Karpiniai. Papercuts“.

 

Diana Formanikaitė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Gardamo filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai