Pamario gyventojai jau vienuoliktąjį kartą rašė Nacionalinį diktantą

Kovo 2 d. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose, kaip ir visoje Lietuvoje, buvo rašomas Nacionalinis diktantas, organizuojamas jau vienuoliktą kartą. Lietuvių kalbos žinias pasitikrinti panoro penkiolika šilutiškių, atėjusių rašyti diktantą. Daugiausia susirinko Šilutės M. Jankaus pagrindinės mokyklos moksleivių. Džiugu, kad lietuvių kalbos mokytojos Dalia Agintienė ir Dalia Šulcienė paragino juos atvykti į biblioteką rašyti diktanto. Moksleiviams draugiją palaikė ir kelios bibliotekininkės. Pakalbinta šilutiškė teigė, kad diktantą rašyti atėjo tiesiog dėl pramogos, o moksleiviams svarbiau yra pasitikrinti savo gramatikos žinias.

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filiale Nacionalinį diktantą rašė Kintų pagrindinės mokyklos 9–10 klasių mokiniai ir Šilutės pirmosios gimnazijos Kintų skyriaus 3d ir  4f klasių gimnazistai, iš viso – 35 moksleiviai. Saugų filiale susirinko trys Saugų J. Mikšo pagrindinės mokyklos moksleivės ir du suaugusieji. Katyčiuose lietuvių kalbos žinias panoro pasitikrinti bibliotekininkė Marina Lodusova, kultūros darbuotoja Nijolė Stanelienė ir floristė Diana Mickienė. Juknaičių ir Traksėdžių filialuose diktantą rašė po penkis žmones, Degučių ir Vainuto filialuose – bibliotekininkės ir tik po vieną bibliotekos lankytoją.

Tiesioginės transliacijos per LRT radiją metu, prieš rašant Nacionalinį diktantą, kalbėjo jo organizatorė Vytautė Šmaižytė. Ji teigė, jog pagrindinis tikslas yra paskatinti žmones didžiuotis unikalia lietuvių kalba, kalbėti ir rašyti ja taisyklingai. Pasak V. Šmaižytės, diktantas yra kalbos šventė, o ne griežtas žinių patikrinimas. Tai ugdo pagarbą kalbai, norą ją tausoti ir puoselėti, todėl Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga Nacionalinio diktanto organizatoriai pasiūlė šią kalbos puoselėjimo idėją.

Šiemet nacionaliniam diktantui pasirinktas kunigo ir pranciškonų vienuolio Juliaus Sasnausko tekstas „Vienkartinumas“. Tekstą skaitė diktorius Marijus Žiedas.

Dėl raštingiausiojo vardo varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio. Nacionalinį diktantą kartu su Pilietinės minties institutu organizuoja Vilniaus prekybos paramos fondas „Dabar“.

 

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai