Literatūros popietė „Gimtųjų žodžių apkabintas, aš gyvas kalboje“

Kalba – neatsiejama žmogaus gyvenimo dalis. Kalba mums leidžia bendrauti su kitais: dalytis mintimis, jausmais, prisiminimais. Gimtoji kalba įprasmina žmogaus būtį, sieja jį su savo tauta.

Kovo 2 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Ramučių filiale surengta literatūros popietė „Gimtųjų žodžių apkabintas, aš gyvas kalboje“, skirta Tarptautinei gimtosios kalbos dienai. Popietė pradėta Justino Marcinkevičiaus eilėraščiu „Gimtoji kalba“. Bibliotekininkė paminėjo, kad 2018-ieji paskelbti Vilhelmo Storostos-Vydūno metais, nes šiemet minimos šio visuomenės veikėjo, rašytojo, publicisto, filosofo  150-osios gimimo metinės. Vydūnas gimė Jonaičiuose, Šilutės rajone.

Prisimintas ir Martynas Mažvydas, 1547 metais parengęs ir išleidęs pirmąją knygą lietuvių kalba. Eiliuotoje „Katekizmo“ prakalboje yra pirmasis originalus lietuviškas eilėraštis. Manoma, kad M. Mažvydas irgi yra gimęs Šilutės rajone, Laukstėnų. Prie kelio Žemaičių Naumiestis – Gardamas – Švėkšna stovi paminklinis akmuo su užrašu: „Šiose Švėkšnos, Gardamo, Žemaičių Naumiesčio apylinkėse apie 1510 m. gimė pirmosios lietuviškos knygos autorius Martynas Mažvydas“.

Poezijos skaitymus pradėjo jauniausieji bibliotekos lankytojai. Vaikai jau prieš kelias savaites pradėjo rinkti eilėraščius, kuriuos deklamuos renginio metu. Daugiausia posmų buvo skirta Lietuvai, pavasariui.

Vėliau renginio dalyviai bendravo prie arbatos puodelio, buvo menamos mįslės apie knygą, raštą, norintieji susipažino su  tarptautinio ekslibrisų konkurso „Ex Libris. Vilhelmui-Storostui Vydūnui – 150“ parodos katalogu.

 

 

Raimonda Lomsargytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Ramučių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai