Kompiuterinio raštingumo mokymai Vilkyčių bibliotekos lankytojams

Kovo 7  dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Vilkyčių filialo lankytojai dalyvavo kompiuterinio raštingumo mokymuose, kurių metu bibliotekininkė pristatė el. pašto (gmail.com, yahoo.com) bei socialinio tinklo „Facebook“ struktūrą, kalbėjo apie jų grėsmes ir privalumus.  Mokymų metu pademonstruota ir papasakota, kaip saugiai naudotis el. paštu, kokius asmeninius duomenis viešinti ir kokių neviešinti, kad netektų pakliūti į reklamos ar internetinių duomenų vagišių pinkles, kaip atsispirti smalsumo pagundai atidaryti nepageidaujamus el. laiškus. Dalyvės mokėsi atpažinti tarp el. laiškų pasitaikančių šiukšlių („spam”) taktiką ir kaip jas pašalinti, užblokuoti jų gavimą.

Kalbėta ir kita aktualia tema – apie socialinio tinklo „Facebook“ privalumus ir grėsmes. Dauguma atvykusių klausytojų naudojasi šia bendravimo svetaine, tačiau nesusimąsto, kas gali matyti jų viešinamą informaciją, nuotraukas ir duomenis. Mokymų metu bibliotekininkė pademonstravo, kur galima rasti informaciją apie savo profilį, kokie duomenys pateikti ir kam suteikta galimybė juos matyti. Išsamiai aptartos  komentarų, asmeninių nuotraukų viešinimo grėsmės.

Bibliotekos lankytojoms patiko kompiuterinių mokymų tema, kuri aktuali ne tik jaunimui, bet ir vyresnio amžiaus žmonėms, besilankantiems ir bendraujantiems internetinėse svetainėse. Kartais paprasta informacija gali sukelti didelių nepatogumų, paaštrinti patyčių, šantažo problemas ar padaryti materialinės žalos.

 

 

Palmyra Jančauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vilkyčių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai