Pasakų skaitymo popietė „Už jūrų marių devynių…“

Juknaičių pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo grupės auklėtiniai buvo pakviesti į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filialą, kur vyko lietuvių liaudies pasakų skaitymo popietė „Už jūrų marių devynių …“

Pasakos atkeliavo iš seniausių laikų, tautosakos keliais. Visose pasaulio šalyse vaikams sekamos pasakos apie princus ir princeses, apie piktą raganą ir Snieguolę, milžinus ir nykštukus, apie vargšą brolį ir jo turtingą brolį. Vaikams skaitomos pasakos padeda susikurti savo svajonę, lavina kūrybinę saviraišką.

Klausydamiesi pasakų vaikai dažnai susitapatina su pasakų herojais, todėl popietės metu darželinukai bibliotekininkei papasakojo, kokiais pasakų personažais norėtų patys būti ir paaiškino, kodėl būtent jais. Klausėsi bibliotekininkės skaitomos lietuvių liaudies pasakos „Kaip vargšo nelaimė prie turtuolio prikibo“ iš knygos „Gražiausios pasaulio šalių pasakos“. Tai graži ir prasminga lietuvių liaudies pasaka, su laiminga ir pamokančia pabaiga. Ši istorija moko, kad negalima savo broliui pikto linkėti, nes viskas gali atsisukti prieš tave patį.

Minėtoje pasakų rinktinėje sudėta 50 pačių gražiausių pasakų iš įvairiausių pasaulio kampelių, ją skaitant galima susipažinti su įvairiomis kultūromis, tų kraštų žmonėmis ir gyvūnais. Pasakos – iš penkių žemynų, iš daugiau nei 40 skirtingų šalių ir genčių. Knyga sudaryta taip, kad skaitant būtų galima keliauti po visą pasaulį – po skirtingus žemynus, šalis, susipažinti su skirtingomis tautomis ir kultūromis.

„Pasakos – tai tikras stebuklas, ypač kai esi mažas. Juk skaitant ir liūtą galima paglostyti, ir krokodilą sugauti. Pasisėjus stebuklingų pupų į dangų užlipti, o ten pergudrauti vienaakį milžiną ar pasilabinti su saule. Galima pasimatuoti princesės kurpaites, pasivažinėti karieta ar pasiversti įvairiausiais gyvūnais. Galima išmaišyti gūdžiausius miškus ir susikrauti didžiausius turtus,“ – taip knygos autorius rašo apie pasakas.

 

 

 

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai