Popietė „Mūsų skambieji vardai“

Lietuvių kalbos išlikimas, taisyklingas jos vartojimas mūsų kasdieniniame gyvenime, gimtosios kalbos ateitis priklauso nuo pačių mažiausių mūsų visuomenės narių. Tradiciškai kasmet Tarptautinę gimtosios kalbos dieną mini ir Šilutės rajono Pašyšių filialo jaunieji skaitytojai. Kovo 6 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filiale vyko edukacinė-kūrybinė kalbinių žaidimų popietė ,,Mūsų skambieji vardai“. Joje dalyvavo Juknaičių pagrindinės mokyklos Pašyšių skyriaus ikimokyklinukai ir pradinukai (mokyt. Giedrė Elvyra Šerpytytė).

Mūsų vardai – tai lyg pavadinimas, kuris įkūnija dvasią to, kuriam yra suteikiamas. Senoliai puikiai suprato vardo galią, todėl rinko jį neatsitiktiniu būdu. Vardas buvo ne beprasmis raidžių kratinys. Visi turime vardus. Vardų turime labai daug, jais esame turtingesni už visas kaimynines tautas. Vardai yra įvairios kilmės: lietuviški, prūsiški, latviški, lotyniški, graikiški, germaniški, slaviški. Kiekvienam smalsu žinoti, kokios kilmės yra, kokią reikšmę turi jo artimųjų, tai yra tėvų, seserų ar brolių vardai. Popietės metu  apie tai diskutuota su vaikais.

Visi  piešė ir puošė savo vardus, kūrė plakatą „Skambiausieji vardai“,  žaidė įvairius kūrybinius-kalbinius žaidimus. Kartu su mokytoja ir mamomis vaikai rinko skambiausią, gražiausią, trumpiausią ir ilgiausią vardą. Iš paruoštų dėlionių vaikai rinko savo ir draugų vardus, kūrė įvairius žodžius. Dalyviai skaitė literatūrinius kūrinėlius apie vardus, kūrė linksmas istorijas, kurių pagrindiniai veikėjai yra patys mokinukai.

Labai svarbu  ugdyti vaikų kalbinę raišką ir turtinti žodyną. Vaikai mėgsta žaisti, kurti, mokytis, nori bendrauti su suaugusiais ir bendraamžiais. Tokioje veikloje vaikai mokosi ne tik naujų žodžių, rišlių sakinių, bet ir išklausyti kito, nepertraukti draugo kalbos.

Atsisveikinant visi vaikai apdovanoti knygų skirtukais su jų vardų reikšmėmis.

 

Danutė Adomavičienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Pašyšių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai