Pamario bibliotekose vyko „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ‘2018“

Kiekvienais metais kovo pabaigoje „Vaikų linija“ inicijuoja „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“, kurios pagrindinis tikslas – keisti visuomenės nuostatas iš palankių patyčioms į nepalankias. Šiemet kovo 19–25 d. prie iniciatyvos prisijungė Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka bei jos filialai ir organizavo įvairius renginius, skirtus patyčių prevencijai.

Kovo 20 d. F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengta integruota pamoka-viktorina „Elektroninėje erdvėje bendrauk saugiai!“ Joje dalyvavo Šilutės Žibų pradinės mokyklos 1b klasės mokiniai (mokyt. Rasa Jankauskienė). Žaismingu būdu vaikams atskleista elektroninių patyčių tema, kuri pasirinkta neatsitiktinai. „Vaikų linijos“ skambučių ir laiškų statistika rodo, kad elektroninės patyčios – viena dažniausių grėsmių, su kuriomis vaikai susiduria internete, jos sparčiai plinta ir dažnai būna anoniminės. Labai svarbu nuo pat mažumės išmokti jas atpažinti ir žinoti, kur reikia kreiptis pagalbos.

Gardamo filiale rinkosi Gardamo progimnazijos pradinių klasių mokiniai su savo auklėtojomis Virginija Lidžiuviene ir Sonata Kurmiene. Jie dalyvavo diskusijoje „Kurią pusę pasirinksi tu?“, kurios metu paaiškinta, ką reiškia patyčios ir į ką reikia kreiptis jas patiriant. Vėliau išdalinti „Vaikų linijos“ parengti lankstinukai, kuriuose vaikai turėjo atlikti užduotį.

Ši akcija vyko Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio Šylių skyriuje (mokyt. A. Jonikaitienė ir S. Jakštienė). Su mokiniais visą savaitę buvo kalbama, diskutuojama ir žiūrimi filmukai apie patyčias. Vaikai piešė rankas, kuriose buvo pažymimi penki žingsneliai, kaip reaguoti į patiriamas patyčias.

Grabupių filiale vyko „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ‘2018“ renginiai, dalyvaujant Šilutės Žibų pradinės mokyklos Grabupių skyriaus ikimokyklinukams ir pradinukams. Programa išskirstyta dienomis: Pirmadienį vyko pokalbis, diskusijos apie patyčias, antradienį – filmo apie patyčias peržiūra ir aptarimas, trečiadienį – mandagumo diena, ketvirtadienį – draugiškiausio mokinio rinkimai, penktadienis – linksmadienis.

Inkaklių filiale vaikai kalbėjosi apie patyčias artimoje aplinkoje, sužinojo, kaip jų išvengti, kaip padėti jas patiriantiems. Savo mintis ir patarimus surašė plakate „Patyčias įveikime kartu!“

Vilkyčių filiale vyko diskusija „Elektroninės patyčios“ su Vilkyčių pagrindinės mokyklos ketvirtos ir septintos klasių mokiniais. Jie pristatė plakatus-skelbimus prieš patyčias, kuriuos paruošė per informacinių technologijų pamoką (mokyt. Rita Barkauskienė). Diskusijos metu vaikai pateikė pavyzdžių, kaip atpažinti elektronines patyčias, kur kreiptis su jomis susidūrus. Mokiniai žiūrėjo filmą „Let’s Fight It Together“ („Pradėkime kovoti kartu“).

Traksėdžių filiale lankėsi 1–2 klasės mokiniai (mokyt. Jūratė Jasaitienė), kuriems parodyta bibliotekininkės kartu su septintos klasės mergaitėmis paruošta teatralizuota istorija „Mūsų rankos ir žodžiai skirti ne patyčioms“. Vaikai aptarė šį siužetą, kuriame mokoma nesityčioti, neskriausti jaunesnių, padėti vienas kitam. Dalyviai ant popieriaus lapo apibrėžė savo rankos kontūrus ir ant kiekvienos nupieštos rankos surašė savo pačius gražiausius žodžius.

Usėnų bibliotekoje susirinko gausus būrys Usėnų pagrindinės mokyklos mokinių su auklėtojomis pokalbiui „Padėk sau“. Renginyje dalyvavusi Tauragės apskrities VPK Šilutės r. PK vyr. Tyrėja Jurgita Kaktienė papasakojo apie patyčių ypatumus, kaip elgtis, jei tave skaudina, kur kreiptis. Ji lankėsi ir Pašyšių filiale, kur vedė edukacinę popietę „Draugystės receptas“.

Patyčių tema diskutuota su Žemaičių Naumiesčio gimnazijos Degučių skyriaus mokiniais. Su vaikais žiūrėtas ir vėliau aptartas filmukas ,,Draugystė su patyčiomis“.

Beveik visi akcijos dalyviai užpildė LR Prezidentės inicijuotos kampanijos „Už saugią Lietuvą“ interaktyvų testą, padedantį atpažinti ir įveikti patyčias.

Visi, pastebėję kitokį vaiko elgesį namuose, mokykloje, gatvėje, turėtų sunerimti. Reikia padėti vaikams kiek tik įmanoma. Kai drauge išmoksime daryti gerus darbus, tik tada galėsime vadintis visuomene be patyčių.

 

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos informacija

Spausdinti
Facebook komentarai