Vidudienis „Pakeliui su poezija ir daile“

Visą kovo mėnesį Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vainuto filiale eksponuojama Lietuvos  dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijos suaugusių dailės studijos „Margažiedis“ piešimo ir tapybos darbų paroda „Mano kūryba“ (vad. dailininkė Rita Lengvenytė).

Kovo 24 d. į susitikimą atvykusi dailininkė Rita Lengvenytė papasakojo apie Prano Domšaičio galeriją. Joje nuolat veikia tapytojo Prano Domšaičio (1880–1965) kūrinių ekspozicija. Galerijoje eksponuojamos didelės ilgalaikės parodos, įsikūręs Meno pažinimo centras su dirbtuvėmis ir patalpomis, skirtomis lankytojų kūrybos pristatymams. Galerijoje nuolat rengiamos miesto, šalies ir užsienio dailininkų kūrybos parodos, lankytojai kviečiami į kultūros vakarus, koncertus.

Meno pažinimo centre, dailės studijoje „Margažiedis“, renkasi ir kuria įvairių profesijų ir amžiaus žmonės: pedagogės, medikės, mokslinės bendradarbės, inžinierės, poetės. Jie teigia, kad pagrindinis jų dalyvavimo studijoje tikslas – įdomiai praleisti laisvalaikį, atsipalaiduoti nuo kasdienių rūpesčių, įtampos darbe, kurti savo malonumui. Lankymąsi studijoje visi vertina kaip savotišką meno terapiją. Posakis „Ir tu gali“ dažnai skamba studijos dalyvių lūpose.

R. Lengvenytė  pristatydama parodą paaiškino piešimo ir tapybos darbų skirtumus bei panašumus, atliktus akvarelės, pastelės ir mišria technika. Jos nuomone, kai kurių žmonių piešiniai atskleidžia ir charakterio ypatumus.

Viena iš parodos autorių – Lietuvos romuvų sąjungos surengto literatūros konkurso „Žalčio karūna“ 1999 m. laureatė, 2006 m. geriausios knygos konkurso laureatė už poezijos rinkinį „Aušros ąsotis“, poetė Danielė d‘Erceville. Jos poezija švelni, trapi, lyriška, kaip ir ji pati. Dailininkė įspūdingai papasakojo Danielės  biografijos detales, skaitė jos eilėraščius.

Kita parodos autorė Laimutė Bočkienė pasidalijo patirtimi dalyvaujant „Margažiedžio“ veikloje.

Edukaciniame užsiėmime R. Lengvenytė mokė akvarelės liejimo technikos. Susirinkusieji nustebo, kad tam reikia specialaus popieriaus akvarelei, kad popierius drėkinamas vandeniu ir tik tada liejamas piešinys.

Sužinojusios įvairių piešimo ypatybių renginio dalyvės susikaupusios pasinėrė į kūrybos procesą.

 

Bronė Paldauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vainuto filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai