Vilkyčių bibliotekos lankytojai susipažino su margučių puošimo būdais

Kovo 29 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos  Vilkyčių filiale vyko edukacinis užsiėmimas „Margučių puošimas: marginimo technikų įvairovė ir tradicijos“. Vilkyčių pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Birutė Dapkūnienė susirinkusiems klausytojams priminė, kaip Velykos buvo švenčiamos senovėje ir kokių tradicijų laikomasi šiandien.

Užsiėmimo metu bibliotekos lankytojai sužinojo apie margučių marginimo būdus bei patobulino savo įgūdžius puošiant margutį karšto vaško ir skutinėjimo būdais.

Vilkyčių gyventoja Gražina Rumšienė pasakojo, kad vaikystėje kiaušinius margino vašku, bet vietoj pagaliuko su smeigtuku naudojo šiaudą su užlenktu galiuku. Šiaudelį merkė į karštą vašką ir tepė jį ant kiaušinio. Raštai išeidavo stambūs ir grubūs. Pokario laikais dažų nebuvo, tai kiaušinius dažydavo natūraliais, iš daržovių pagamintais dažais: svogūnų lukštais, virtais burokėliais.

Bibliotekininkės vaško raštais papuoštus kiaušinius nudažė sintetiniais dažais. Spalva paryškino raštus, sukurtus užsiėmimo dalyvių.

Mokytoja Birutė Dapkūnienė mokė vaikus ir suaugusius vienspalvio margučio skutinėjimo būdo. Tam reikalingas jau nudažytas kiaušinis ir aštrus peiliukas. Peiliuko galu išgremžtas plotelis virto gražiu raštu.

Edukacinio užsiėmimo dalyvės džiaugėsi pačių margintais margučiais, gyrė viena kitos darbą ir žadėjo namuose tęsti kūrybinę veiklą.

 

Palmyra Jančauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vilkyčių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai